«Γροθιά» η ταινία του Λάνθιμου

Το σκληρό φιλμ δίχασε το κοινό στη χθεσινή προβολή του στο Φεστιβάλ των Καννών! «Υμνοι» της Νικόλ Κίντμαν για τον σκηνοθέτη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Κάποιοι έφυγαν μουδιασμένοι από την αίθουσα προβολής και κάποιοι άλλοι ενθουσιασμένοι. Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «The killing of a sacred deer» (Ο φόνος του ιερού ελαφιού) έκανε χθες πρεμιέρα στις Κάννες στο πλαίσιο του 70ού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, καταφέρνοντας να διχάσει τους κριτικούς με τον σκληρό, σκοτεινό, βίαιο και μεταφυσικό χαρακτήρα της.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι, μετά τη χθεσινή πρωινή προβολή του φιλμ, όχι μόνο δεν το χειροκρότησαν, αλλά το αποδοκίμασαν με γιουχαΐσματα, κάτι που για πολλούς σήμαινε πως ίσως το φιλμ, που πλασαριζόταν ως ένα από τα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, τελικά δεν θα καταφέρει να ξεχωρίσει.

Την ώρα, πάντως, που κάποιοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πολυαναμενόμενη ταινία του Ελληνα δημιουργού, οι έγκριτοι κριτικοί κινηματογράφου τής χαρίζουν αφειδώς τα… αστεράκια τους.
Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και ο δημοσιογράφος Πίτερ Μπράντσι χαρακτήρισε την ταινία ως μια «παράξενα ανήσυχη ιστορία», δίνοντάς της βαθμολογία 4 στα 5, ενώ ο Ντέιβιντ Ανλιχ της κινηματογραφικής ιστοσελίδας indiewire σχολίασε πως το φιλμ αυτό αποτελεί την πιο «τρομακτική ταινία που έχει κάνει ποτέ ο Ελληνας σκηνοθέτης».

Το στόρι

Πρωταγωνιστές του φιλμ, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνολικά 19 ταινίες που διεκδικούν το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης και είναι σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου, είναι η Νικόλ Κίντμαν, ο Κόλιν Φάρελ, ο Μπάρι Κέογκαν, η Αλίσια Σιλβερστόουν, ο Μπάρι Κίγκαν και η Ράφι Κάσιντι.

Η ιστορία μιλάει για ένα ζευγάρι, τον καρδιοχειρουργό (Κόλιν Φάρελ) και την οφθαλμίατρο σύζυγό του (Κίντμαν), το οποίο ζει μαζί με τα δύο παιδιά του. Η καλοκουρδισμένη ζωή τους θα διαταραχθεί όταν εμφανιστεί ένας παράξενος έφηβος, ο οποίος θέλει να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του στο χειρουργείο. Στο στόχαστρο του νεαρού μπαίνουν ο γιατρός και η σύζυγός του.

«Οταν είδα τον “Κυνόδοντα”, συγκλονίστηκα» δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Νικόλ Κίντμαν. «Με ενδιαφέρει να στηρίζω νέους σκηνοθέτες, ανθρώπους με φρέσκο όραμα ή δημιουργούς που ακόμα δεν έχουν τη δύναμη να γυρίσουν τις ταινίες τους και με χρειάζονται. Χαίρομαι πολύ όταν μου ζητούν σκηνοθέτες όπως ο Λάνθιμος να παίξω σε φιλμ τους» συνέχισε η Κίντμαν.

Επεται ο Πάρης

Να θυμίσουμε πως, εκτός από το φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου, ακόμη μία ταινία με ελληνική σφραγίδα διαγωνίζεται για τον Χρυσό Φοίνικα. Πρόκειται για το φιλμ «Good Time», που φέρει την υποστήριξη του Hercules Film Fund του Πάρη Κασιδόκωστα – Λάτση. Το φιλμ που σκηνοθετούν οι αδελφοί Σάφντι, με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Τζένιφερ Τζέισον Λι, θα προβληθεί στις Κάννες στις 25 Μαΐου. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα