Η σφαγή των παιδιών

Παγκόσμιος θρήνος και οργή για το μακελειό από το ISIS με τους 22 νεκρούς και τους 59 τραυματίες στο Μάντσεστερ 

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Στο στόχαστρο τζιχαντιστών μπήκε το βράδυ της Δευτέρας ξανά η Βρετανία, με το Μάντσεστερ να βιώνει μια νύχτα τρόμου με «άρωμα Μπατακλάν». Καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό στο φουαγιέ του σταδίου Μάντσεστερ Αρένα, λίγη ώρα μετά τη συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε. Μέχρι χθες 22 νεκροί, περισσότεροι από 59 τραυματίες και 12 αγνοούμενοι ήταν ο τραγικός απολογισμός, ενώ παγκόσμιος θρήνος έχει ξεσπάσει καθώς τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι.

Ως δράστης της πιο θανατηφόρας τρομοκρατικής επίθεσης στη Μεγάλη Βρετανία μετά τον Ιούλιο του 2005 συνελήφθη ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, ο Βρετανός με καταγωγή από τη Λιβύη μετέβη στο Μάντσεστερ από το Λονδίνο με τρένο και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό λίγα λεπτά μετά το τέλος της συναυλίας.

Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), μέσω του φίλα προσκείμενου στην τρομοκρατική οργάνωση πρακτορείου Amaq, ενώ η βρετανική αντιτρομοκρατική ανακοίνωσε ότι ακόμα ερευνάται κατά πόσον ο βομβιστής έδρασε μόνος ή με συνεργούς.
Την ίδια στιγμή σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες όσων επιβίωσαν. «Μόλις έσκασε η βόμβα, άνθρωποι ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να βγουν έξω. Ηταν η απόλυτη σφαγή», «Εβλεπα γύρω μου διαμελισμένα κορμιά». Το πρωί της Τρίτης η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, ενώ ανακοίνωσε το «πάγωμα» της προεκλογικής εκστρατείας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε συγκλονισμένη από την επίθεση, ενώ οι ηγέτες του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασαν το πολύνεκρο χτύπημα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον βρετανικό λαό.

Και οκτάχρονη Ελληνοκύπρια μεταξύ των θυμάτων. Αγνοούνται ακόμη 12

Κατονομάστηκε και επίσημα η ελληνοκυπριακής καταγωγής 8χρονη Σάφι Ρόουζ Ρούσσου (φωτό) μεταξύ των θυμάτων της αιματοβαμμένης συναυλίας στο Μάντσεστερ. Το νεότερο εκ των θυμάτων είχε μεταβεί στο Μάντσεστερ από το Λάνκασιρ, όπου ζούσε, για να παρακολουθήσει τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε μαζί με τη μητέρα της Λίζα και την 20χρονη αδελφή της Ασλεϊ.

Οταν ξέσπασε ο πανικός, η οικογένεια χωρίστηκε, η μητέρα και η αδελφή της Σάφι διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία, ενώ οι Αρχές θεωρούσαν στην αρχή τη μικρή Κύπρια αγνοουμένη. Οταν η σορός του άτυχου κοριτσιού αναγνωρίστηκε, οι ελπίδες της οικογένειας για τον εντοπισμό της εξανεμίστηκαν.

Οι Αρχές έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τις σορούς μιας 16χρονης και ενός 26χρονου, ενώ 12 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Συγγενείς και φίλοι προσπαθούν, αναρτώντας φωτογραφίες στο διαδίκτυο, να εντοπίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Το δικό του δράμα βίωσε και ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι Πεπ Γκουαρντιόλα, καθώς στη συναυλία ήταν οι κόρες και η σύζυγός του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα