ΕΦΚΑ: Σφίγγει τη θηλιά για τις εισφορές!

«Καταργεί» τις παρατάσεις και αρχίζει ασφυκτικές πιέσεις στους ασφαλισμένους να εξοφλούν στη λήξη κάθε μήνα

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου
[email protected]

Παρατάσεις τέλος για την αποπληρωμή των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, καθώς το νέο Υπερταμείο ασφάλισης αποφάσισε να πιέσει ασφυκτικά τους ασφαλισμένους για την εξόφληση των εισφορών τους στο τέλος κάθε μήνα. Χθες ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως οι εισφορές Απριλίου 2017 για αγρότες, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής την Τετάρτη 31 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να «μαζευτούν» εμπρόθεσμα τα έσοδα του προηγούμενου μήνα.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ θεωρούν πως οι συνεχόμενες παρατάσεις στην καταβολή των εισφορών, σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις ασφαλιστικών χρεών που εξαγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, «ναρκοθετούν» οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της εισπραξιμότητας του φορέα. Φοβούμενοι, λοιπόν, έναν εκτροχιασμό των εσόδων τον Απρίλιο, αποφάσισαν την αναστολή του καθεστώτος των παρατάσεων, ώστε να μειωθεί η «τρύπα» ύψους 287 δισ. ευρώ στα έσοδά του.

Υπενθυμίζεται πως η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ από 69,29% τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 60,01% τον Φεβρουάριο και στο 56% τον Μάρτιο, δημιουργώντας ανησυχίες όχι μόνο στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, που σχεδιάζει να ρίξει στη «μάχη» είσπραξης των ανεξόφλητων εισφορών την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, ανεξάρτητα από την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Απριλίου, τους επόμενους μήνες είναι ορατός ο κίνδυνος της κατάρρευσης για δύο λόγους:

1. Θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους και οι εισφορές που αναλογούν στην επικουρική ασφάλιση (7%) και στο εφάπαξ (4%).

2. Η νέα έμμεση αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες έως και 28% από το 2018 θα καταστήσει την καταβολή εισφορών ασύμφορη, ενώ η απογοήτευση θα οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους, που μέχρι σήμερα προσπαθούσαν να είναι συνεπείς, σε παύση πληρωμών.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών αναμένεται να τινάξει στον αέρα την όποια επιδίωξη για αύξηση ή έστω διατήρηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ πέριξ του 60%, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, που μιλούν για απώλειες εσόδων ύψους 1,014 δισ. ευρώ το 2017.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα