Οι «δύσκολοι» σταθμοί στην ευρωπεριοδεία του Τραμπ

Μετά τη Μέση Ανατολή, βλέπει σήμερα τον Πάπα και τους ενοχλημένους από τις απόψεις του ηγέτες της Ε.Ε.

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου
[email protected]

Μπορεί η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή να ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και τη δέσμευσή του ότι «θα κάνει τα πάντα για την ειρήνη», τώρα όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μπροστά του ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού του εκτός ΗΠΑ, στην Ευρώπη.

Πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής μίνι περιοδείας του είναι η Ρώμη και το Βατικανό, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Πάπα -που του έχει ασκήσει δριμεία κριτική- και τον Ιταλό πρόεδρο, προτού φύγει για Βρυξέλλες.
Εκεί θα συναντηθεί με τον βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου, ενώ την επομένη το πρωί θα δει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το μεσημέρι θα γευματίσει με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με τους υπόλοιπους ηγέτες των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η άποψη του Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για το ΝΑΤΟ δεν είναι πάντως και η… καλύτερη. Επανειλημμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τεθεί υπέρ του Brexit, έχει αποκαλέσει τις Βρυξέλλες «σκουληκότρυπα», ενώ στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές έκλεινε πολιτικά το μάτι στη Λεπέν. Την ίδια ώρα, τα σχόλιά του ότι το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία στους κόλπους της συμμαχίας.

Τα ακανθώδη ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. δεν λείπουν. Οι διαφωνίες, για παράδειγμα, σχετικά με τον εμπορικό προστατευτισμό ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι βαθιές. Ομως και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά.
Στο αυριανό δείπνο είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Τραμπ θα ζητήσει πάλι από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ουάσινγκτον, και θα συνεχίσει τις πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ειδικά μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα