Τι αλλάζει στα επιδόματα των στρατιωτικών!

Αυξομειώσεις στις αποδοχές από τις ειδικές αποζημιώσεις. Ενσωμάτωση των προαγωγών και καταβολή νυχτερινών

Λογαριασμό» κάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει το ύψος, τους δικαιούχους, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων κινδύνου και των ειδικών αποζημιώσεων.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1762/22-5-2017 αναφέρει ότι από την εφαρμογή της (2018) προκύπτει επιβάρυνση ύψους 61.970.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το πρώτο έτος, αλλά εξ αυτών εξοικονομούνται 5.112.245 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι κατά κάποιον τρόπο «νομιμοποιείται» το επίδομα παραμεθορίου, αλλά μειώνεται από τα περίπου 100 ευρώ τον μήνα, που είναι σήμερα, στα 70-75 ευρώ (καθαρά) από αρχές του 2018, ενώ για πρώτη φορά οι στρατιωτικοί θα αμείβονται για τη νυχτερινή υπηρεσία, κάτι που δεν συνέβαινε έως σήμερα. Από την άλλη, γίνεται εξορθολογισμός του επιδόματος επικινδυνότητας, κυρίως όσο έχει να κάνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησής του.

Να σημειωθεί επίσης ότι βάσει του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών οι μισθολογικές προαγωγές και το χρονοεπίδομα προβλέπεται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό τους, αλλά αποτελεί ζητούμενο η προσωπική διαφορά.
Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο εξωτερικό ή δεν καλύπτουν τη λεγόμενη συντήρησή τους με τον απαιτούμενο αριθμό ωρών θα λαμβάνουν μειωμένο το επίδομα έως 40%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα δίδεται καθόλου. Από εκεί θα εξοικονομηθεί το ποσό των 5.112.245 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση των θέσεων στρατιωτικών εξωτερικού.

Ιδια ποσά

Τα ποσά όσον αφορά το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας, όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι κ. Καμμένος, Βίτσας και Χουλιαράκης, παραμένουν τα ίδια. Η μόνη διαφορά έχει να κάνει με τους πυροτεχνουργούς της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού το ποσό που θα λαμβάνουν από αρχές του 2018 μειώνεται από τα 14,67 ευρώ στα 8,8 ευρώ ανά επέμβαση.

Αντίστοιχα, στους πυροτεχνουργούς του Στρατού Ξηράς θα καταβάλλεται το ποσό των 15 ευρώ για κάθε μέρα εργασίας, για καταστροφή βλημάτων σε πεδία βολής, άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών εκτός ναρκοπεδίων κ.ά.
Για ορισμένους αυτό συνιστά αδικία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα των συγκεκριμένων στελεχών ήταν μηνιαίο και έφτανε περίπου τα 100 ευρώ, ενώ τώρα γίνεται ημερήσια αποζημίωση και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε οικονομικές απώλειες από τη στιγμή που δεν υπάρξουν αρκετές αποστολές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα