Στον αέρα οι ιδιοκτησίες γης

Απόφαση-βόμβα του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ! Αμφισβητεί μεταβιβάσεις, αλλαγές χρήσης

Η κατάρτιση δασικών χαρτών και δασολογίου πρέπει να προηγηθεί της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου που (ουσιαστικά) είναι άκυρο

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Αχρείαστη κόντρα της Ν.Δ. με Σαββίδη

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Συναγερμός και στην Ελλάδα για χτύπημα των τζιχαντιστών

►Υποσχέσεις για μείωση των «ηλεκτροσόκ» από ΔΕΗ

►Η Τερέζα Μέι φοβάται νέες επιθέσεις και βγάζει 3.800 στρατιώτες στους δρόμους!

►Μακρόν: Κάνει στο Ελιζέ ανακαίνιση 100.000.000 €

►Τι αλλάζει στα επιδόματα των στρατιωτικών!

►Τρεις ιερείς έγιναν εθελοντές πυροσβέστες στη Λέσβο

►Πρώτη φορά…σουρεαλιστικά για Αχτσιόγλου

Νέο ράπισμα από το ΣτΕ: Η κατάρτιση δασικών χαρτών  πρέπει να προηγηθεί της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Στον αέρα βρίσκονται δημόσιες και δασικές εκτάσεις αλλά και χιλιάδες ιδιοκτησιακά δικαιώματα πολιτών, τα οποία θα μπορούσε να επιλύσει το Εθνικό Κτηματολόγιο, εξαιτίας της καθυστερημένης κύρωσης των δασικών χαρτών ή της προβληματικής σε κάποιες περιπτώσεις κατάρτισής τους. 

Η καθυστέρηση αυτή οδήγησε σε δεύτερη απόφαση-ράπισμα του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ εναντίον των αρμόδιων υπουργείων, επισημαίνοντας ξεκάθαρα ότι η κατάρτιση δασικών χαρτών και δασολογίου πρέπει να προηγηθεί της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, αλλιώς όλο το σύστημα θα τιναχτεί στον αέρα. «Απαραίτητη, κατά νόμο, προϋπόθεση για την έγκυρη τελείωση του Κτηματολογίου σε ορισμένη υποδιαίρεση του εθνικού χώρου είναι η προηγούμενη ουσιαστική ολοκλήρωση του δασολογίου στην ίδια περιοχή, αφού μόνη αυτή μπορεί να εξασφαλίσει για το Δημόσιο αλλά, αντιστοίχως, και για τους ιδιώτες νόμιμο τίτλο δήλωσης ιδιοκτησίας. (…) 

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών και του δασολογίου, που συνιστά και αυτοτελώς συνταγματική επιταγή, η συμμόρφωση προς την οποία έχει, μάλιστα, αδικαιολογήτως βραδύνει, οφείλει, πάντως, να προηγηθεί του Κτηματολογίου, προκειμένου το τελευταίο να εξοπλιστεί με τη δυνατότητα να εγγυηθεί αποτελεσματικά την προστασία των στοιχείων της δημόσιας κτήσης που έχουν δασικό χαρακτήρα, επιτελώντας και αυτό τη συνταγματική αποστολή του».

Η δεύτερη απόφαση, αφού επισημαίνει ότι το Κτηματολόγιο είναι αναγκαιότητα και πως με την κατάρτιση των δασικών χαρτών διασφαλίζονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου, θέτει εκ νέου ερωτήματα στα υπουργεία για τη νέα μεγάλη καθυστέρηση: «Υπό τα δεδομένα αυτά, και εν όψει όσων έγιναν ανωτέρω δεκτά, η παράλειψη της διοίκησης να καταρτίσει και να οριστικοποιήσει τους δασικούς χάρτες, αφού εξετάσει τις επί μακρόν εκκρεμούσες αντιρρήσεις κατά όσων από αυτούς έχουν αναρτηθεί, μπορεί να επιδράσει επί του κύρους των διαπιστωτικών πράξεων λειτουργίας του Κτηματολογίου και της νομιμότητάς του εν γένει, με σοβαρότατες συνέπειες για την ασφάλεια των συναλλαγών, την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και τη δημόσια πίστη».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα