Πρεμιέρα Ποντιακών Σπουδών

Επίσημη έναρξη για την έδρα του ΑΠΘ που χρηματοδοτεί ο Ιβάν Σαββίδης 

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Επώνυμης Εδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου. Η Εδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Οι βασικοί στόχοι της Εδρας περιλαμβάνουν την έρευνα, τη μελέτη και τη συστηματική καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου, κατά τους νεότερους χρόνους (από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα), και τη διδασκαλία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την ίδια περίοδο.

Η Εδρα θα συνδεθεί με τις δομές, τα προγράμματα σπουδών και τα ερευνητικά προγράμματα που υφίστανται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, καθώς επίσης θα συντονίσει, θα συστηματοποιήσει και θα καθοδηγήσει την έρευνα, ιδιαίτερα στο πεδίο του Ελληνισμού του Πόντου.Στη χθεσινή συνεδρίαση της συγκλήτου επικυρώθηκε η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της Φιλοσοφικής Σχολής και για τη θέση εκλέχθηκε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Μονογραφίες

Ο κ. Χατζηκυριακίδης έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες σε θέματα οικονομικής Ιστορίας του Πόντου και έχει δημοσιεύσει ικανό αριθμό άρθρων σε έγκριτα περιοδικά της ημεδαπής και της αλλοδαπής, καθώς επίσης και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων.

Επιπρόσθετα, έχει συμβάλει στη σύνταξη και την επιμέλεια τεσσάρων ιστορικών λευκωμάτων που αφορούν δραστηριότητες των προσφύγων από τον Πόντο στην Ελλάδα, ενώ έχει επιμεληθεί και την έκδοση τεσσάρων τόμων που αφορούν την ιστορία του Πόντου. Η επίσημη έναρξη της Εδρας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν η Μελίνα Ασλανίδου και οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Στην είσοδο της αίθουσας τελετών θα παρουσιάζεται η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» από τη συλλογή του Στέργιου Θεοδωρίδη «Εν Πόντω – Συμβολή στη Μνήμη».
Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα