Στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» ο Παπαδήμος

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» θα νοσηλευτεί ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λουκάς Παπαδήμος, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο χειρουργικός καθαρισμός των δερματικών εκδορών, στον οποίο υποβάλλεται από τους γιατρούς αυτήν την ώρα.

Η νοσηλεία στη ΜΕΘ κρίνεται απαραίτητη από τους γιατρούς, προκειμένου να παρακολουθηθεί το εισπνευστικό έγκαυμα, που προκλήθηκε στον 60χρονο οικονομολόγο από την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου μέσα στο αυτοκίνητό του, το απόγευμα της Πέμπτης, στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου αξιολογήθηκε καλή από τους γιατρούς που τον «υποδέχτηκαν» στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού». Ο πρώην πρωθυπουργός είχε πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον, όπως και οι δύο άλλοι άνδρες που βρίσκονταν μαζί του στο αυτοκίνητο κατά το άνοιγμα του «εκρηκτικού» φακέλου, γεγονός που επέτρεψε στους γιατρούς να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση του περιστατικού.

Κατά την εξέταση διαπίστωσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έφερε δερματικές εκδορές και θλαστικά τραύματα στην περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς. Υποβλήθηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να αποκλειστεί άλλο εσωτερικό τραύμα, αλλά και για να ελεγχθεί η βαρύτητα του εισπνευστικού εγκαύματος λόγω της έκθεσής του στο περιεχόμενο του φακέλου.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, το έγκαυμα στις αναπνευστικές οδούς του 60χρονου τραυματία είναι μικρής έκτασης, καθώς η έκθεσή του στο όποιο περιεχόμενο του φακέλου δεν διήρκεσε παρά λίγα δευτερόλεπτα.

Ο κίνδυνος που συσχετίζεται με το εισπνευστικό έγκαυμα στις σοβαρές μορφές του είναι η εκδήλωση οιδήματος, κίνδυνος που στην προκειμένη περίπτωση δεν συντρέχει για τον κ. Παπαδήμο.

Η νοσηλεία του στη ΜΕΘ κρίνεται σκόπιμη για προληπτικούς λόγους και κατά πληροφορίες δεν θα διαρκέσει περισσότερο από ένα 24ωρο.

Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν

Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός
κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός».

Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται.

Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός τραυματίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν εξερράγη φάκελος, τον οποίο άνοιξε μέσα στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε, την στιγμή που το όχημα κινείτο στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη.

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έσπευσε ήδη στο νοσοκομείο, προκειμένου να πληροφορηθεί από τον ίδιο τον κ. Παπαδήμο για τις λεπτομέρειες της επίθεσης.

Στον Ευαγγελισμό έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να δει τον κ. Παπαδήμο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εύχεται «ταχεία ανάρρωση» στον κ. Παπαδήμο με όλη του την καρδιά, ενώ ανέφερε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημερώνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για όλες τις εξελίξεις.

Στο νοσοκομείο έσπευσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έκανε λόγο για «άνανδρη επίθεση».

Περί τις 20:00 έφτασε στο νοσοκομείο και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τον ακολούθησε, λίγα λεπτά μετά, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξερχόμενος, στις 20:55, του νοσοκομείου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω την οργή μου και την οδύνη μου για το άνανδρο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου. Να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στον ίδιο και στους συνοδούς του. Κάποια στιγμή σε αυτήν τη χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να αποτελέσει πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί της Δημοκρατίας». 

Στις 20:30 έφτασε στο νοσοκομείο και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. 

Εξερχόμενη, και αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου, είπε: «Όπως ξέρετε, έχω κάνει ήδη δήλωση για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού. Είμαι εδώ ανθρώπινα, ήθελα να ενημερωθώ και να συμπαρασταθώ στην οικογένειά του, να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και στους συνεργάτες του. Το μόνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι πολίτες και πολιτικοί πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και ενωμένοι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας. Ήταν χτύπημα στη Δημοκρατία και την κοινωνία». 

Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνόδευε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ακολούθησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Εξερχόμενος του νοσοκομείου, λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι όλα δείχνουν πως ο τραυματισμός του κ. Παπαδήμου, ευτυχώς, δεν ήταν σοβαρός.

Στις 20:45 έφτασε στον Ευαγγελισμό ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Παπαδήμος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια αποτελεσματικά για τη χώρα. Έχει βοηθήσει πολύ σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του δείχνει ότι στη χώρα επικρατεί μια θλιβερή κατάσταση. Αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί που φροντίζουν το καλό της χώρας γίνονται στόχος. Στη χώρα δεν υπάρχουν πια, ή περιορίζονται, ή κινδυνεύουν, τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Εύχομαι στον κ. Παπαδήμο να γίνει γρήγορα καλά και οι γιατροί με διαβεβαίωσαν γι’ αυτό». 

Στο νοσοκομείο μετέβη και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για «τραγική στιγμή» και ευχήθηκε «καλή ανάρρωση» στον κ. Παπαδήμο και στους άλλους δύο τραυματίες. Χαρακτήρισε το συμβάν «εγκληματική ενέργεια», καθώς και «χτύπημα στη Δημοκρατία».

Περί τις 21:05 έφτασε στο νοσοκομείο και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διευθύντρια του Ευαγγελισμου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος, Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από την επίθεση ο κ. Παπαδήμος. 

Τηλεφωνικά ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

protothema.gr

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα