Ακόμη δύο συμφωνίες για έρευνα πετρελαίου

Στο Οικόπεδο 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ. και στο Οικόπεδο 10 με τα ΕΛ.ΠΕ., όπως δήλωσε ο υπ. Περιβάλλοντος

Σ ύντομα θα υπογραφούν ακόμη δύο συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα για το θαλάσσιο Οικόπεδο 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξία Total – Edison – Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και για το Οικόπεδο 10 με τα ΕΛ.ΠΕ., όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χθες, κατά τη διάρκεια υπογραφής τριών συμβάσεων, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για τα ελληνικά κοιτάσματα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων με διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για την παραχώρηση και άλλων περιοχών, πλην του Ιονίου». Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί σε περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στην Αθήνα ανώτερα στελέχη των ομίλων ExxonMobil και Total.

Προστασία

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ για την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων για την έρευνα υδρογονανθράκων. «Για εμάς η τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι έννοια κενή περιεχομένου» τόνισε ο υπουργός.

Στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων ήταν και εκπρόσωποι του ισπανικού ομίλου Repsol με τον οποία συνεργάζεται η Energean Oil για τις έρευνες στο χερσαίο οικόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας (υπεγράφη χθες) και τα Ιωάννινα. Χθες υπεγράφη, επίσης, η σύμβαση για την παραχώρηση της περιοχής Αρτας – Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ΕΛ.ΠΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Γρηγόρης Στεργιούλης δήλωσε χθες ότι ο όμιλος είναι σε θέση να στηρίξει το σχέδιο εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά επισήμανε πως δεν πρέπει να δημιουργούμε προσδοκίες για Ελντοράντο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil Μαθιός Ρήγας είπε ότι η εταιρία θα είναι παρούσα σε όλους τους διαγωνισμούς στον ελληνικό χώρο. Ακόμη τόνισε: «Εμείς και οι συνεργάτες μας, η ισπανική Repsol, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, έχουμε πίστη για την ύπαρξη κοιτασμάτων».

Ανάδοχος του οικοπέδου για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχει ανακηρυχθεί η εταιρία Energean Oil & Gas, εκ μέρους της οποίας η υπογραφή της σύμβασης έγινε από τον Μαθιό Ρήγα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, παρουσία του εκπροσώπου της ισπανικής Repsol, με την οποία θα συνεργασθεί η Energean στο συγκεκριμένο κοίτασμα (όπως και στα Ιωάννινα), έχοντας εκχωρήσει το 60% των δικαιωμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα