«Η Κάλλας είναι η ηρωίδα μου»

Η Κορεάτισσα Σάε Κιουνγκ-Ριμ ερμηνεύει «Μαντάμα Μπαττερφλάι» 

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Oι εμφανίσεις της στην Αθήνα, στη σκιά της Ακρόπολης, αναμένεται να μονοπωλήσουν τις πολιτιστικές σελίδες των εφημερίδων στην πατρίδα της, την Κορέα. Και αυτό αφού η διακεκριμένη σοπράνο Σάε Κιουνγκ-Ριμ, η οποία πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις της «Μαντάμα Μπαττερφλάι» της Λυρικής (η πρεμιέρα είναι αύριο), είναι η δεύτερη ερμηνεύτρια από τη μακρινή ασιατική χώρα που αναλαμβάνει ρόλο σε παραγωγή στην Ευρώπη. Βέβαια, η λυρική τραγουδίστρια, η οποία αισθάνεται πιο «Ευρωπαία από ό,τι Κορεάτισσα», έχει ακόμη έναν λόγο να χαίρεται, καθώς με αυτήν την επίσκεψή της κάνει πραγματικότητα ένα παιδικό όνειρό της. Να τραγουδήσει στη χώρα που γέννησε τη Μαρία Κάλλας.

«Ο ρόλος της Τσο-Τσο-Σαν που θα ερμηνεύσω σε δεύτερη διανομή στη “Μαντάμα Μπαττερφλάι” είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και δύσκολος» δηλώνει στη «δημοκρατία» η κυρία Ριμ. «Ολα τα θέατρα του πλανήτη με καλούν για τη συγκεκριμένη όπερα. Ισως γιατί η φωνή μου ταιριάζει πολύ σε έργα του Πουτσίνι αλλά κυρίως επειδή είμαι Ασιάτισσα. Μην ξεχνούμε άλλωστε πως η ηρωίδα της όπερας είναι γκέισα. Η κουλτούρα αυτή που περιγράφεται στην όπερα είναι πολύ διαφορετική από την κουλτούρα των δυτικών. Εδώ, ο άνδρας είναι πιο σημαντικός από τη γυναίκα».

Το σπαρακτικό έργο, που κάνει πρεμιέρα αύριο στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Ούγκο Ντε Ανα και σε πρώτη διανομή με την εξαιρετική Τσέλια Κοστέα, μιλά για τον μοιραίο έρωτα της 15χρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Υστερα από τρία χρόνια απουσίας, εκείνος επιστρέφει στην Ιαπωνία με την Αμερικανίδα σύζυγό του μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από την Μπαττερφλάι. Η γκέισα τού παραδίδει το παιδί και εν συνεχεία αυτοκτονεί.

«Κάθε σκηνή από την όπερα είναι δυνατή. Γι’ αυτό και κάθε παράσταση που δίνω είναι διαφορετική. Μάλιστα, λόγω του ότι ο ρόλος απαιτεί να είμαι επάνω στη σκηνή από την αρχή μέχρι το τέλος, όταν τελειώνει νιώθω τρομερά εξαντλημένη» υποστηρίζει.
Αραγε, ισχύει πως μερικές από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες της όπερας έχουν δηλώσει ανά καιρούς πως δεν θέλουν να ενσαρκώσουν κι άλλη φορά τη Μαντάμα Μπαττερφλάι»; «Φυσικά! Το φορτίο είναι μεγάλο. Αμέσως μετά το πέρας κάθε παράστασης αισθάνομαι κουρασμένη» αναφέρει.

Η Κορεάτισσα σοπράνο Σάε Κιουνγκ-Ριμ εξηγεί γιατί λατρεύει τη Μαρία Κάλλας: «Η Μαρία Κάλλας είναι η ηρωίδα μου. Πώς είναι δυνατόν κάποιος που ασχολείται με την όπερα να μην την αγαπάει; Κάθε φορά που την ακούω μένω άναυδη. Είναι τέλεια σε όλα. Στο πώς αποδίδει την κάθε νότα, στο πώς τονίζει τις λέξεις, ακόμη και στα συναισθήματα που εκφράζει επάνω στη σκηνή».

• Infο: Η όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι «Μαντάμα Μπαττερφλάι» κάνει πρεμιέρα αύριο στο Ηρώδειο. Ωρα έναρξης: 21.00. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 7 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα