Αποθέωση Μίκη στη Γερμανία

Συμφωνικά έργα του συνθέτη παρουσιάστηκαν στο Ντίσελντορφ

Παρά την εύθραυστη υγεία του, ταξίδεψε στη Γερμανία για να παρευρεθεί σε μια μοναδική συναυλία, τα εισιτήρια της οποίας είχαν κάνει φτερά καιρό πριν. Την αποθέωση γνώρισε ο σπουδαίος Ελληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης κατά την πρόσφατη συναυλία που διοργανώθηκε στο Ντίσελντορφ, σε μια μυσταγωγική βραδιά, κατά την οποία οι θεατές δεν σταμάτησαν να τον επευφημούν.

Μάλιστα, κατά την είσοδό του στην Αίθουσα Tonhalle της γερμανικής πόλης (ο χώρος όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία) ο Θεοδωράκης καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο προκειμένου να απολαύσουν τα συμφωνικά έργα του.

Στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη παρουσία υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και του δημάρχου της πόλης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ, υπό τη διεύθυνση του Μπάλντουρ Μπρόνιμαν, απέδωσε με ακρίβεια και πάθος την ιδιαίτερα απαιτητική «Δεύτερη Συμφωνία» του Θεοδωράκη, καθώς και δύο από τα πιο γνωστά συμφωνικά έργα του, την ωδή «Οιδίπους Τύραννος» και το τρίτο μέρος της «Τρίτης Συμφωνίας».

«Η προετοιμασία των έργων και ιδιαίτερα της “Δεύτερης Συμφωνίας”, η οποία είναι πραγματικά καταλυτικό έργο, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς» υποστήριξε ο διευθυντής της αίθουσας συναυλιών Μίκαελ Μπέκερ. «Για εμάς ο συμφωνικός Θεοδωράκης είναι το λαμπερό παράδειγμα που μας δείχνει πώς μπορεί να πλησιάσει η μουσική -ακόμη και οι δύσκολες φόρμες της- το κοινό».

Ο ίδιος ο συνθέτης, πάντως, ο οποίος σηκώθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές από τη θέση του προκειμένου να ευχαριστήσει το κοινό που τον χειροκροτούσε, δήλωσε ότι τον καθήλωσαν η τελειότητα της ορχήστρας και το επίπεδο ερμηνείας του μαέστρου.

«Ειδικά η “Δεύτερη Συμφωνία” μου» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, «έλαβε νέες διαστάσεις, που εξέπληξαν κι εμένα τον ίδιο. Θεωρώ τη συναυλία αυτή ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη διάδοση του συμφωνικού έργου μου στην καρδιά της πατρίδας της συμφωνικής μουσικής, τη Γερμανία».
Οπως έγινε γνωστό, η συναυλία ηχογραφήθηκε από τον εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικό σταθμό Deutshlandfunk, ο οποίος έχει προγραμματίσει την αναμετάδοσή της σε όλη τη γερμανική επικράτεια.

Φυσικά, η παρουσία του συνθέτη δεν άφησε ασυγκίνητα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και τους τοπικούς φορείς του Ντίσελντορφ και της Κολονίας, που έσπευσαν να διοργανώσουν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, ρεσιτάλ με έργα μουσικής δωματίου, συνεντεύξεις και συναντήσεις με τον Ελληνα συνθέτη.

Μεγάλη συναυλία με 1.000 φωνές στις 19 Ιουνίου

Μια μεγάλη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη ετοιμάζεται να δοθεί στις 19 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο. Χθες, μάλιστα, έγινε και η παρουσίασή της στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σε αυτήν θα μετέχουν 1.000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας και η Συμφωνική Μαντολινάτα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στις χορωδιακές συνθέσεις του Μίκη, που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το οποίο θα επαναληφθεί, με τη διακεκριμένη χορογράφο Σοφία Σπυράτου να έχει κάνει τη σκηνοθετική επιμέλεια. Στόχος του συνθέτη, μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, είναι ο κ. Θεοδωράκης μετά το ταξίδι του στη Γερμανία να δώσει το «παρών» και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, διευθύνοντας το φινάλε της συναυλίας.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα ακουστούν αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος συνθέτης, ενώ τα κομμάτια θα ερμηνεύσουν οι Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος, Παντελής Κοντός και ο λαϊκός τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος. Στην παράσταση μετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Ιωάννα Παππά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα