Φθηνή αντιγηραντική ουσία

Κυανό του μεθυλενίου: κάνει μακροπρόθεσμες αλλαγές στα κύτταρα του δέρματος

Από την
Αλεξία Κοσίνα

Μια κοινή, φθηνή και ασφαλής αντιοξειδωτική χημική ουσία, το κυανό του μεθυλενίου, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του ανθρώπινου δέρματος. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ ανακάλυψαν ότι η αντιοξειδωτική ουσία μπορεί ακόμη και να αναστρέψει κάποιες πολύ γνωστές ενδείξεις γήρανσης, όταν τη δοκίμασαν σε καλλιεργημένα κύτταρα και ομοίωμα ανθρώπινου δερματικού ιστού.

Οπως δήλωσε η Kan Cao, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας και Μοριακής Γενετικής, «τα αποτελέσματα που πήραμε στη διάρκεια της μελέτης δεν είναι βραχυπρόθεσμα. Το κυανό του μεθυλενίου φαίνεται να κάνει θεμελιώδεις, μακροπρόθεσμες αλλαγές στα κύτταρα του δέρματος».

Η ομάδα της εξέτασε το κυανό του μεθυλενίου για τέσσερις εβδομάδες σε κύτταρα του δέρματος από υγιείς μεσήλικες δότες καθώς και σε ασθενείς με προγηρία, μια σπάνια γενετική ασθένεια που μιμείται τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης αλλά με αφύσικα ταχεία εξέλιξη. Τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν το δομικό πρωτεϊνικό κολλαγόνο (οι ινοβλάστες) παρουσίασαν μείωση στα επιβλαβή μόρια, μειωμένο ρυθμό κυτταρικού θανάτου και αύξηση του ποσοστού κυτταρικής διαίρεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν το αντιοξειδωτικό σε ινοβλάστες από δότες άνω των 80 ετών και παρατήρησαν ότι παρουσίασαν σειρά βελτιώσεων, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης έκφρασης δύο γονιδίων που χρησιμοποιούνται συνήθως ως δείκτες κυτταρικής γήρανσης.
Τέλος, στα τεστ με το ομοίωμα δέρματος παρατήρησαν ότι «με το μπλε του μεθυλενίου, αυτό διατηρούσε περισσότερο νερό και αυξήθηκε σε πάχος – δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νεότερου δέρματος». Εκτός από το κυανό του μεθυλενίου, οι ερευνητές εξέτασαν παράλληλα τη δράση τριών γνωστών αντιοξειδωτικών, της Ν-Ακετυλ-L-Κυστεΐνης (NAC), του MitoQ και του MitoTEMPO (mTEM), και διαπίστωσαν πως το κυανό του μεθυλενίου έδινε συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα και στους υγιείς δότες και στους ασθενείς με προγηρία.

Ενθαρρυμένοι οι επιστήμονες ελπίζουν, όπως δηλώνουν στο «Scientific Reports», όπου δημοσίευσαν τη μελέτη, να αναπτύξουν ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τις ιδιότητές του, καθώς το κυανό του μεθυλενίου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για χρήση σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα