Η Ελευσίνα φορά τα γιορτινά της

Φραγκούλης, Αγγελάκας, «Μήδεια», «Αλκηστη» και… τα 1.000 πιθάρια της κυρίας Βαρουφάκη στο φεστιβάλ που αρχίζει

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τα Αισχύλεια, ο αγαπημένος φεστιβαλικός θεσμός της Ελευσίνας, επιστρέφουν με εορταστική διάθεση. Λίγους μήνες μετά την ανακήρυξη της πόλης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας για το 2021 η Ελευσίνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για 43η χρονιά το καλλιτεχνικό φεστιβάλ της, μια διοργάνωση που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η αγάπη και το μεράκι για τον πολιτισμό δεν επιβάλλονται αλλά καλλιεργούνται με τον χρόνο.

Η έναρξη της διοργάνωσης θα γίνει την προσεχή Παρασκευή με την παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης της δημιουργού -συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη- Δανάης Στράτου. Η καλλιτέχνις, η οποία ενεργοποιείται εικαστικά στην Ελλάδα ύστερα από μια μακρά περίοδο «σιωπής» και έχοντας βρεθεί στη δίνη του πολιτικού κυκλώνα, επιστρέφει με ένα έργο το οποίο είναι ειδικά φτιαγμένο για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα.

Μιλάμε για την εγκατάσταση με τίτλο «Πάνω στη Γη, κάτω από τα σύννεφα» (φράση δανεισμένη από το ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή), στην οποία η δημιουργός θα τοποθετήσει 1.000 πιθάρια γεμάτα με νερό.
Οπως εξήγησε και η ίδια χθες κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, το εικαστικό εγχείρημα «δουλεύεται» από εκείνη τα τελευταία δύο χρόνια.

Αφετηρία του ήταν ο μύθος της Περσεφόνης αλλά και το δράμα των προσφύγων, το οποίο την άγγιξε βαθύτατα. Η επιλογή των κεραμικών αγγείων έγινε διότι τα πιθάρια αυτά «κουβαλούν» τόσο τη ζωή (λάδι κ.τ.λ.) όσο και τον θάνατο, αφού, ως γνωστόν, κατά την αρχαιότητα συνήθιζαν να βάζουν τα οστά των παιδιών μέσα σε αυτά.
Για τις ανάγκες του εγχειρήματος μάλιστα η εικαστικός ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη, όπου ανέθεσε σε τοπικό εργαστήριο την κατασκευή των 1.000 αγγείων, τα οποία εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με νταλίκες. «Η βασική ιδέα είναι να γεμίσει το Παλαιό Ελαιουργείο με αυτά» σχολίασε η ίδια, τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν στον χώρο 1.300 κυβικά χώματος.

60 εκδηλώσεις

Βέβαια, εκτός από το εικαστικό μέρος στη φετινή διοργάνωση έχουν προγραμματιστεί περί τις 60 εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις αλλά και κινηματογραφικές προβολές.
Η έναρξη θα γίνει στις 9 Ιουνίου και το φεστιβάλ θα διαρκέσει ως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ ανάμεσα στις δράσεις που ξεχωρίζουν είναι το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος – Baumstrasse (από την 1η έως τις 10/7) και η Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία (12-23/7), η οποία αναδεικνύει τις νέες τάσεις στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

Συναυλίες, παραστάσεις, αρχαίο δράμα

Ο βασικός «κορμός» του φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 18 Αυγούστου, με μια ξεχωριστή συναυλία των Μάριου Φραγκούλη και Γιώργου Περρή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
Στις 23/8 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας θα βρεθεί ο Γιάννης Αγγελάκας, ενώ στις 27/8 η κινεζική όπερα Anhui Huangmei Opera Theater θα μας παρουσιάσει την παράστασή της με τίτλο «Goddess marriage».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως και οι θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν εκεί. Συγκεκριμένα, στις 6/9 το κοινό θα δει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη με τη Μαρία Ναυπλιώτου, στις 11/9 θα παρουσιαστεί η «Αλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και στις 13/9 θα δοθεί μια μεγάλη συναυλία του Κώστα Λειβαδά.
Επίσης έχει προγραμματιστεί μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Μία εξ αυτών είναι και το Industrial Revival: See the sound/Feel the space (Βιομηχανική Αναβίωση: «Δες τον ήχο»), στην οποία θα επιχειρηθεί μια αναβίωση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών χώρων μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών (2/9).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα