Μια έκθεση που εκπέμπει… SOS

Στο φως 75 αντικείμενα του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν με στόχο την ευαισθητοποίηση του κράτους, ώστε να διασωθεί το αρχείο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο σα είναι τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, τόσα (75) ήταν και τα αντικείμενα που βγήκαν από τις αποθήκες και τα μπαούλα του πλούσιου αρχείου του θεάτρου. Εδώ και μερικές ημέρες φιλοξενούνται σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση, στη ΣΤΟart Κοραή, στον χώρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κοστούμια, τμήματα σκηνικών, αξεσουάρ ιστορικών παραστάσεων όπως οι «Ορνιθες» και οι «Πέρσες», αφίσες, προγράμματα, φωτογραφίες καθώς και ακόμη πολλά αντικείμενα, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό, εκτίθενται σε μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση, η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει κοινό και Πολιτεία για την ανάγκη αξιοποίησης του πλούσιου αρχείου του οργανισμού, το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο. 

«Πολλά από τα αντικείμενα κινδυνεύουν» μας εξηγεί ο σκηνοθέτης, υπεύθυνος του αρχείου και καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κωστής Καπελώνης. «Ο οργανισμός δεν έχει τους απαραίτητους πόρους να τα συντηρήσει. Βέβαια, εκτός από τη συντήρηση του υλικού υπάρχει επιτακτική ανάγκη ψηφιοποίησης του αρχείου, ένα κόστος που υπολογίζεται στα 300.000 ευρώ. Είναι τεράστια τα ποσά αυτά» επισημαίνει. Το αρχείο του ιστορικού οργανισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, φυλάσσεται σε δύο αποθήκες ενώ αντικείμενα υπάρχουν τόσο στα θέατρα όσο και στη σχολή, όπου φιλοξενείται το υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται για τις τρέχουσες παραστάσεις.

«Ολα αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κοστουμιών, θα έπρεπε να συντηρούνται συστηματικά. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να βάζουμε κάποια αντισκοριακά. Δεν έχουμε κάνει κάτι άλλο, διότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Μάλιστα, κάποια κοστούμια από τις θρυλικές παραστάσεις “Ορνιθες” και “Πέρσες”, τα οποία είναι από τα πιο παλιά, δυστυχώς κινδυνεύουν διότι τα υφάσματα δεν αντέχουν. Και στις αποθήκες ανά καιρούς οι συνθήκες δεν είναι καλές. Δεν θέλει και πολύ να καταστραφεί κάτι, αν μπει λίγο νερό. Κάτι που φυσικά μας έχει συμβεί. Ακόμη και σε μπαούλο να βρίσκονται, κινδυνεύουν. Δυστυχώς, τα οικονομικά μας στο θέατρο ήταν πάντα πολύ σφιχτά και δεν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχει μόνιμα ένα άτομο στις αποθήκες αυτές για να τα προσέχει» τονίζει ο κ. Καπελώνης.

Φορείς ιστορίας

Τι θα δει κανείς, όμως, σε αυτή την έκθεση; Σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν επιλεγεί 75 αντικείμενα που σχετίζονται με την ίδια την ιστορία του οργανισμού. Μεταξύ αυτών συναντάμε βιβλία, κοστούμια, σκηνικά, μάσκες αλλά και διάφορα αντικείμενα, τα οποία μπορεί να μην έχουν καλλιτεχνική αξία, ωστόσο «κουβαλούν» ένα μέρος από την ιστορία του θεάτρου. Οπως ο πάγκος εργασίας του τεχνικού Γιάννη Στεφάνου, ο οποίος είχε εργαστεί για τον Κουν από το 1933 έως το ’90. Πάνω σε αυτόν τον πάγκο είχαν κατασκευαστεί όλα τα σπουδαία σκηνικά των παραστάσεων του θεάτρου. 

«Στην παλιότερη έκθεση του 2008, που είχε γίνει στο Μουσείο Μπενάκη είχαν παρουσιαστεί μόνο κοστούμια και σκηνικά από εμβληματικές παραστάσεις του Κουν» αναφέρει ο κ. Καπελώνης και καταλήγει: «Τώρα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα από όλη την πορεία του οργανισμού. Ακόμη θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις, ενώ στον χώρο θα ακούγονται και ψηφιοποιημένες μουσικές παραστάσεων».

• Info: Η έκθεση με τίτλο «75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – 75 αντικείμενα» φιλοξενείται στη ΣΤΟart Κοραή (Χώρος Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής) έως τις 27 Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα