Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Το νόημα πίσω από τις δηλώσεις του Ζάεφ

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Τα παρακάτω αποτελούν δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του. Τα παραθέτω και στο τέλος θα σχολιάσω: «Πρέπει να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να αναβαθμίζουμε την πολιτική καλής γειτονίας και με τους πέντε γείτονές μας – και μάλιστα με όλους και όχι με όλους μείον έναν. (…)

Οπως είδατε, όλη αυτή την περίοδο η “Μακεδονία” έχει διαταράξει τη συνεργασία και με τους πέντε γείτονές της ή, τουλάχιστον, δεν ήταν στο επίπεδο που όλοι εμείς οι πολίτες αναμέναμε. Η εντύπωση όλων, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., είναι ότι η “Μακεδονία” διατάραξε τις σχέσεις της με τους γείτονες και δεν μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό όλοι γύρω μας και εμείς να είμαστε “αθώες περιστερές”. Εμείς ως αντιπολίτευση είχαμε πει ότι αυτό φτάνει σε σημείο πρόκλησης, κυρίως μέσω των μνημείων που συνδέονται με ιστορικές προσωπικότητες. (…) Μπορώ λοιπόν να πω ότι τελειώνει η εποχή της ανέγερσης μνημείων, της ονοματοδοσίας αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά. με ιστορικά ονόματα.

(…) Το ζήτημα του ονόματος θα το χειριστούμε με διαφάνεια, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, θα λάβουμε τις αποφάσεις μαζί με την αντιπολίτευση και οι αποφάσεις αυτές θα οριστικοποιηθούν με δημοψήφισμα. Ομως, με στόχο την επίλυση του προβλήματος και όχι την παρεμπόδιση της λύσης. Η Ελλάδα είναι ο νότιος γείτονάς μας και μπορεί να ζήσει άλλα 200 χρόνια παρεμποδίζοντας με βέτο τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Εμείς, κυριολεκτικά, βυθιζόμαστε και αυτό είναι εμφανές στη μετανάστευση, στη μείωση των επενδύσεων. Γι’ αυτό η όλη ατζέντα για εμένα σημαίνει μια περιεκτική διαδικασία, με δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Ελπίζω ειλικρινά και μιλώ ανοιχτά ότι θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο θετικό κλίμα, ώστε ο νότιος γείτονας, η φίλη Ελλάδα, να μας κατανοήσει και να μας βοηθήσει, να άρει το βέτο και η “Μακεδονία” να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία που έχουμε (FYROM). Για το όνομα θα μιλήσουμε στην πορεία προς την Ε.Ε. Η Ελλάδα μπορεί να μας μπλοκάρει 35 φορές, σε κάθε κεφάλαιο, περιλαμβανομένης μιας 36ης φοράς, όταν θα αποφασίζεται η πλήρης ένταξή μας. Αυτό ζητάμε από τον νότιο γείτονα ως βοήθεια.

Ομως δεν μπορούμε να το ζητάμε αυτό, αν προκαλούμε τον νότιο γείτονα. (…) Εγώ δεν έχω πρόβλημα να παρακαλέσω τους Ελληνες πολίτες να δείξουν κατανόηση για την ανάγκη ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε».
Σχόλιο: Οι δηλώσεις Ζάεφ συνιστούν πανηγυρική δικαίωση του βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι και της αναθεώρησης της πολιτικής μας για το όνομα, όπως αποφασίστηκε το 2007 από την Ντόρα Μπακογιάννη. Η εθνική υπομονή δικαιώνεται.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα