Εξόντωση για τα τουριστικά καταλύματα

Η απελευθέρωση της βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για 30.000 επιχειρήσεις

Τ ην κατάθεση των επίσημων αδειών λειτουργίας και την ένταξη στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του διαμοιρασμού» εξετάζουν σοβαρά τα μέλη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Κάνουν λόγο για διωγμό του κλάδου και εξόντωση 30.000 μικρών επιχειρηματιών στον χώρο της τουριστικής διαμονής, καθώς, αντί η κυβέρνηση να αποσύρει το ημι-ελεύθερο καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης, τελικώς την απελευθερώνει πλήρως, καταργώντας τους ποσοτικούς και τους ποιοτικούς περιορισμούς και επιτρέποντας την τουριστική ενοικίαση όλων των ακινήτων, όλων των ιδιοκτητών της χώρας, για όλο τον χρόνο και χωρίς περιορισμούς στο εισόδημα.

Το υφιστάμενο καθεστώς δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τις επιχειρήσεις του κλάδου χωρίς να επωμίζονται τα ίδια λειτουργικά βάρη, όπως ΦΠΑ, 100% προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, ΦΜΥ, τέλη διανυκτέρευσης, δημοτικά τέλη κ.λπ.
Μεμονωμένα διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες ή και ολόκληρες πολυκατοικίες μετατρέπονται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών, όπως η Airbnb. Από τη δραστηριότητα αυτή εκτιμάται ότι οι απώλειες των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο το τελευταίο δωδεκάμηνο υπερβαίνουν τα 500.000.000 ευρώ.

Προϋποθέσεις

Ο σχετικός νόμος, που θέτει προϋποθέσεις στη λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων, θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και τέσσερις μήνες, ωστόσο η προβλεπόμενη από τον νόμο συμφωνία του Δημοσίου με τις πλατφόρμες ενοικίασης και η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης ακόμα αναμένονται.
Οπως επισημαίνει η ΣΕΤΚΕ, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι επιβαρύνονται από την υπερφορολόγηση.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα επιβληθεί και το τέλος διανυκτέρευσης, κάνοντας ακόμα πιο δυσβάσταχτο το κόστος για τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Η συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο για την απελευθέρωση της βραχυχρόνιας αστικής τουριστικής μίσθωσης, ζητώντας να γίνεται έναρξη εργασιών στην Εφορία απ’ όλους όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα