Θλίψη για τη γλυκιά «Ρενέ» απ’ την Κυψέλη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ηταν η γλυκιά Γαλλίδα «Ρενέ» από το «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», η Λούλα που επαναστατεί ενάντια στον καταπιεστικό σύζυγό της στον «Τελευταίο άνδρα» αλλά και η Μαρίνα στην ταινία «Αντε γεια», ρόλος που της χάρισε και βραβείο ερμηνείας. Η Καίτη Παπανίκα, η ηθοποιός με τα εκφραστικά μάτια, η οποία ξεχώρισε για το ήθος και την ανιδιοτέλειά της, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έδινε τη δική της γενναία μάχη με τον καρκίνο. Δεν το έβαλε ποτέ κάτω, και παρά τα προβλήματα υγείας της συνέχιζε να βοηθά όσους είχαν ανάγκη. Μάλιστα, όσο διάστημα διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στη Νέα Φιλαδέλφεια (επί σειράν ετών) παραχωρούσε τον μισθό της σε απόρους.

Γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Προτού τελειώσει το σχολείο πήρε μέρος σε ένα φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι, όπου βραβεύτηκε και κηρύχθηκε επίτιμη δημότις Παρισιού.

Σπουδαίο ρεπερτόριο

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε με άριστα έχοντας μυηθεί στα μυστικά της υποκριτικής από σπουδαίους δασκάλους, όπως η Κατίνα Παξινού, η Αννα Συνοδινού, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Δημήτρης Μυράτ αλλά και ο Αλέξης Σολομός. Ως γνήσια καλλιτεχνική φύση, παράλληλα με τη θεατρική της ενασχόληση σπούδασε και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, αποκτώντας έτσι μια ολοκληρωμένη παιδεία, που θα την προετοίμαζε να βγει γρήγορα στο σανίδι. Και πράγματι, η πρώτη θεατρική εμφάνισή της δεν άργησε να γίνει και μάλιστα σε έργα ρεπερτορίου, όπως το «Μια γυναίκα χωρίς σημασία» του Οσκαρ Ουάιλντ, «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» αλλά και «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη, στο πλευρό του σπουδαίου Μάνου Κατράκη.

Το πλούσιο βιογραφικό της βέβαια δεν σταματά εκεί. Η ηθοποιός είχε παίξει ακόμη σε ελληνικά θεατρικά έργα, σε κείμενα αρχαίας ελληνικής γραμματείας (όπου είχε τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Ερμηνείας στη Σαρδηνία) αλλά και επιθεωρήσεις.

Ο κινηματογράφος

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η παρουσία της στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή σε γνωστές ταινίες του ελληνικού σινεμά, στις οποίες μπορεί να μην κρατούσε πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως κατάφερνε να κλέβει τις εντυπώσεις με την ερμηνεία και το μπρίο της. Αυτό συνέβη στην ταινία «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» του 1968 με τη Μάρω Κοντού και τον Αλέκο Αλεξανδράκη, όπου η Καίτη Παπανίκα υποδύθηκε την τσαχπίνα Γαλλίδα Ρενέ. Ακολούθησαν ταινίες όπως «Ενας τρελός αεροπειρατής» του 1973 με τον Κώστα Βουτσά, όπου είχε υποδυθεί την αεροσυνοδό Μυρτώ, «Ο μπαμπάς μου ο Τέντι Μπόις» (1966), «Ολγα, αγάπη μου» (1968), «Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα» (1969), «Παύλος Μελάς» (1974). Από τα πιο χαρακτηριστικά φιλμ στα οποία είχε παίξει ήταν η ταινία «Ο τελευταίος άνδρας» του 1981 σε σκηνοθεσία Ομηρου Ευστρατιάδη.

«Αντε γεια!» με βραβείο

Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στην ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Αντε γεια!» (1991), όπου για την ερμηνεία της τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Είχε παίξει ακόμη σε τηλεοπτικές σειρές. Μεταξύ αυτών ήταν «Ο Πατούχας» (1984), «Οταν ήμουν δάσκαλος» (1993) αλλά και στην πετυχημένη σειρά «Ψίθυροι καρδιάς» του 1997.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας «Αξιον Εστί» Βαρυμπόμπης στις 12.00 σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο γάμος, ο χωρισμός και η αυλαία

Η Καίτη Παπανίκα υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Θόδωρο Κατσαδράμη (είχαν χωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο έμεναν στο ίδιο σπίτι και είχαν εξαιρετικές σχέσεις), με τον οποίο είχαν αποκτήσει έναν γιο. Η καταξιωμένη ηθοποιός δίδασκε υποκριτική στη σχολή του Αντώνη Ανδριόπουλου.

Η τελευταία εμφάνισή της στο σανίδι ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια με τον μονόλογο του Γιώργου Βασιλειάδη «Συγγνώμη, μαμά», όπου υποδύθηκε μια μεσήλικη γυναίκα, η οποία έκανε μια αναδρομή στη ζωή της. Με αυτόν τον ρόλο άλλωστε, όπως είχε πει και σε συνέντευξή της, ήθελε να ολοκληρώσει και την καριέρα της στην υποκριτική…

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα