Λύση μέσω… Παρισίων ή στη Σύνοδο Κορυφής

Εικονική αισιοδοξία από Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο! Στο τραπέζι και η διαχείριση ενός νέου ναυαγίου 

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Τη διπλή έγκριση να προωθήσει την ελληνογαλλική «φόρμουλα» για το χρέος στο κρίσιμο αυριανό Eurogroup και αν αυτή απορριφθεί, το θέμα να τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, τη Σύνοδο Κορυφής, έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στην τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Euro Working Group του Μαΐου, η πρότασή μου στο υπουργικό συμβούλιο είναι να μη δεχτούμε, να μη συμφωνήσουμε και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τις καυστικές δηλώσεις Σόιμπλε και δεν έλειψε ο εκνευρισμός για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Περί αδιαλλαξίας

Μάλιστα, μια αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό θεωρήθηκε ότι αφορούσε τον κ. Σόιμπλε. «Δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στη συνεδρίαση έλαβαν τον λόγο πολλοί υπουργοί, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δέχεται μπαράζ ερωτήσεων για το πώς λειτουργεί η ελληνογαλλική πρόταση με τον μηχανισμό ρήτρας ανάπτυξης, τι αποτελέσματα θα έχει στην πραγματική οικονομία αλλά και το χρέος, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο πώς θα διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά η κυβέρνηση ένα ενδεχόμενο νέο ναυάγιο. Ο πρωθυπουργός στην εισηγητική τοποθέτησή του ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας ίσως την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, από την έναρξη της κρίσης για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση».

Ξεκαθάρισε ότι διεκδικεί «λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους» και ειδικότερα τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις και τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα