ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Νόμιμα όλα με 250 ευρώ (σύνολο)

Δώστε και σώστε!

«Ταρίφα» για να τακτοποιηθούν μονομιάς 21 παρανομίες στα ακίνητα

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Η εγκατάλειψη του εθνικού πολιτισμού

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►«Ξέχασε» να κατονομάσει πολιτικούς ο Μαρτίνης!

►«Forget it, Alexis» για τη Σύνοδο Κορυφής!

►«Κακιασμένος ηλικιωμένος που θέλει να πάρει εκδίκηση από την Ελλάδα»

►Νέα καταδίκη για Ακη

►Σκοπιανό: Καλό το κλίμα, αμετακίνητες οι θέσεις!

►Ο τελευταίος «ασπασμός»

►Θεσσαλονίκη: Ορκοι χωρίς Ευαγγέλιο στα δικαστήρια!

►Απίστευτο! Η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων οργανώνει εκδήλωση στην… πλατεία Εξαρχείων

Ταρίφα για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων

Του
Βασ. Παπακωνσταντόπουλου

Τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν ολόκληρα αυθαίρετα αλλά και πλήθος μικρών πολεοδομικών παραβάσεων αντί μόλις 250 ευρώ δίνει στους πολίτες το νέο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση. Η ευνοϊκή αυτή διάταξη αφορά, αφενός κατοικίες που έχουν χτιστεί πριν από το 1975 και, αφετέρου, πολλές μικροαυθαιρεσίες που έχουν τα περισσότερα σπίτια, όπως πέργκολες, καμινάδες, αποθήκες, στέγαστρα κ.λπ.

Μάλιστα, με 250 ευρώ μπορεί κάποιος να νομιμοποιήσει όλες τις μικροπαραβάσεις που έχει στο κτίσμα του. Με το ίδιο ποσό (ανά όροφο) είναι εφικτή η νομιμοποίηση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου, αλλά και χωροθέτησης των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων σε άλλο σημείο από αυτό που προβλέπει η οικοδομική άδεια. Με τον τρόπο αυτόν, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα μπορέσουν με ένα πολύ μικρό ποσό να τακτοποιήσουν όλες αυτές τις εκκρεμότητες και να αποφύγουν τον κίνδυνο να τους «καρφώσει» ο γείτονας (συνηθισμένο φαινόμενο).

Οπως αναφέρεται, λοιπόν, στο άρθρο 96 του σχεδίου νόμου που αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες τον δρόμο προς τη Βουλή, υπάγονται στις διατάξεις του και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου ύψους 250 ευρώ 21 συνολικά παραβάσεις.

Η πρώτη αφορά τη διαφορετική διαμόρφωση των διαμερισμάτων ενός ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται 250 ευρώ ανά όροφο ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος.

Αλλη παράβαση είναι η διαφορετική χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων σε σχέση με όσα προβλέπονται στην οικοδομική άδεια. Οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν κάτοψη αποτύπωσης των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης και τα 250 ευρώ καταβάλλονται εφάπαξ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης.

Οι φούρνοι

Αλλες μικρές αυθαιρεσίες που τακτοποιούνται είναι, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση δομικών στοιχείων (φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί) σε ακάλυπτο χώρο, η μείωση έως 20% της υποχρεωτικής φύτευσης ακάλυπτου χώρου οικοπέδου, η κατασκευή πέργκολας, η υπέρβαση νόμιμου ύψους καμινάδας έως 1,50 μέτρο, οι δεξαμενές αποχέτευσης και νερού, η υπέρβαση ύψους έως 20% σε επαγγελματικές, βιομηχανικές και αγροτικές αποθήκες, όπως και η αλλαγή θέσης του κτιρίου με οικοδομική άδεια, εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις, ή η αλλαγή θέσης του κτιρίου λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση. Για την υπαγωγή τους υποβάλλονται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση μηχανικού και φωτογραφίες.

Πέρα από τις μικρές αυτές παραβάσεις, με παράβολο ύψους 250 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου, μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα που υφίστανται προ του 1975. Η ευνοϊκή διάταξη αφορά κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικία και ολοκληρώθηκαν πριν από τις 9 Ιουνίου 1975.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα