Ανω κάτω με την Εθνική Ασφαλιστική

Το μπρα ντε φερ των μνηστήρων, τα μυστήρια και οι διαρροές

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Κ ορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μιας επιχείρησης «φιλέτο» που, παρότι έχει κερδοφορία της τάξης των 50.000.000-70.000.000 ευρώ, βγήκε στο σφυρί έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών.
Τη διαγωνιστική διαδικασία «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα ερήμην της Εθνικής Ασφαλιστικής και των 720 εργαζομένων της, οι οποίοι αντιδρώντας δήλωσαν στη «δημοκρατία» ότι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ενημερωθούν από τη διοίκηση για το συνολικό σχέδιο πώλησης και το ενδεχόμενο η εταιρία να σπάσει σε κομμάτια.

Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πουληθεί σε fund η πλέον υγιής και κερδοφόρα ασφαλιστική επιχείρηση της χώρας, με σύνολο ιδίων κεφαλαίων 601.632.000 ευρώ και δείκτη φερεγγυότητας 170%! Η διοίκηση της εταιρίας, από την πλευρά της, παραπέμπει στις επιταγές του Μνημονίου και τονίζει ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν το «αντάλλαγμα» προς στους δανειστές για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική Τράπεζα. Ο πολύπαθος διαγωνισμός, πάντως, συνεχίζει να «τρέχει» με πολλά εμπόδια και ανεξήγητες διαρροές. Η τελευταία, χθεσινή πληροφορία αναφέρει ότι ο ένας εκ των δύο διαγωνιζομένων, η κοινοπραξία Calamos-Exin Partners, προσέφερε τίμημα 1 δισ. ευρώ για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο, προς πώληση έχει βγει μόνο το 75%…

Απορίες

Επομένως τα μυστήρια συνεχίζονται! Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να ενημερώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις δεσμευτικές προσφορές και να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στην επιλογή της κοινοπραξίας Calamos-Exin Partners έναντι του κινεζικού ομίλου Fosun, εάν βέβαια ισχύουν οι πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες. Παράγοντες της αγοράς δικαίως εκφράζουν την απορία τους για τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών που αφορούν τις προσφορές που κατέθεσαν οι διαγωνιζόμενοι, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία υποτίθεται ότι είναι μυστική και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το τίμημα για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας κινείται υψηλότερα από τη λογιστική αποτίμηση της τάξης των 650.000.000 ευρώ, που λογιστικά είχε κάνει η ίδια η Εθνική Τράπεζα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα