ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ;

Η επικαιρότητα και τα σενάρια για εθνική συνεννόηση

H πληροφορία μού έρχεται από καλή πηγή, από την οδό Πειραιώς εν τη ευρεία εννοία της, και με την επιφύλαξη της επιβεβαίωσής της -οι καιροί είναι πονηροί- την καταγράφω:
«Θα έχουμε εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι…»
«Τι εξελίξεις;» ρώτησα.
«Οικουμενικές» ήταν η μονολεκτική απάντηση, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.Το «οικουμενικές», βεβαίως, μπορεί να σημαίνει πολλά – όπως κυβέρνηση εθνικής ενότητας με εντολή να διαχειρισθεί και το κλείσιμο των εθνικών θεμάτων, για τα οποία θα δεχθούμε πίεση. Οικουμενικές μπορεί, όμως, να σημαίνει και συναντίληψη μεταξύ των βασικών πυλώνων του πολιτεύματος, πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας. Μέχρι να μας δείξει η ίδια η ζωή πού θα καταλήξουμε, η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να αξιολογούμε αυτά που συμβαίνουν σε δημόσια θέα.
Ποια είναι αυτά:
Πρώτον, η «Αυγή» πιέζει τον πρωθυπουργό για ελεγχόμενη ρήξη με τους δανειστές.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε κλειστή συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου για να ζητήσει «συλλογική συνυπευθυνότητα» από τους υπουργούς του στη χάραξη της διαπραγματευτικής τακτικής του σημερινού Eurogroup και να επιχειρηματολογήσει ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί σήμερα και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές. Αρα δέχεται εισηγήσεις να πληρώσει τη δόση με τα αποθεματικά 8 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μετατεθούν οι αποφάσεις για το φθινόπωρο (εγκληματικό).
Τρίτον, ο βασικός χειριστής των εθνικών θεμάτων (Σκόπια – Κυπριακό) Νίκος Κοτζιάς γίνεται στόχος εθνομηδενιστών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με ποικίλες αφορμές. Και μάλιστα, πότε; Τη στιγμή που ο διεθνής παράγων θα δήλωνε ευτυχής αν βρισκόταν εκτός υπουργείου στην τόσο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, καθώς αποτελεί κάρφο στον οφθαλμό τους.
Τέταρτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, δέχθηκε χθες τον νέο υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων.
Πέμπτον, o Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε προχθές με τον Γερμανό πρέσβη Πέτερ Σόοφ.
Εκτον, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε προχθές, με αφορμή την κινητικότητα στο Σκοπιανό, ότι «στα εθνικά θέματα απαιτείται συνεννόηση και, εφόσον υπάρχουν επιχειρήματα που αντέχουν στον χρόνο, μπορούν όλες οι δυνάμεις να πειστούν», ενώ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την άποψη της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων. Εννοεί, βεβαίως, συνεννόηση ad hoc, όχι καθολική.
Εβδομον, κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντησε κορυφαίο θεσμικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο.

Εάν βγαίνει νόημα από όλα τα παραπάνω δεν ξέρω. Ούτε αν θα έχουμε οικουμενικές εξελίξεις – δύσκολο μοιάζει. Γύρω από το τρίπτυχο «χρέος – Κύπρος – Σκόπια» θα υπάρξει απόπειρα συνεννόησης, πάντως.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα