«Πουλάνε» τον τρόμο στη Λέσβο

Ερευνα του εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τα μισά κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Aρρωστημένα παιχνίδια σε βάρος των κατοίκων της Λέσβου στήνουν ορισμένοι ασυνείδητοι, οι οποίοι προκαλούν πανικό διαδίδοντας φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Τα σενάρια τρόμου έβγαλαν στους δρόμους κατοίκους του Πλωμαρίου, των χωριών της Γέρας και άλλων περιοχών, προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με το ερώτημα της παράβασης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το υπουργείο Υποδομών ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκειμένου να περιοριστούν οι φήμες που βλάπτουν την τοπική κοινωνία. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν χθες το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της σεισμικής κρίσης αλλά και ο Δήμος Λέσβου.

Οι αυτοψίες

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, αποτυπώνουν και τα στοιχεία από τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν το περασμένο τριήμερο τεχνικά κλιμάκια. Από τα 854 κτίσματα που πέρασαν από το «κόσκινο» των ειδικών, μη κατοικήσιμα κρίθηκαν τα 482. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αυτοψιών αποτελεί ρεκόρ και οφείλεται στην κινητοποίηση 100 μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Οι κάτοικοι της Λέσβου εξακολουθούν, πάντως, να «χορεύουν» στον ρυθμό των Ρίχτερ. Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν χθες το μεσημέρι νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 R, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 36 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. 

Με ανακοίνωσή του το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της σεισμικής κρίσης καλεί τους πολίτες που διαθέτουν για ενοικίαση κατοικίες, διαμερίσματα και δωμάτια στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου να το δηλώσουν στο γραφείο που λειτουργεί στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου και στο τηλέφωνο 2252042843.

Μόνο δύο σκύλοι απέμειναν στο χωριό «φάντασμα»

Τις τελευταίες ημέρες η ισοπεδωμένη από τα Ρίχτερ Βρίσα έχει αποκτήσει δύο τετράποδους «πρωταγωνιστές».
Πρόκειται για δύο συμπαθέστατους σκύλους, τα μόνα ζώα που απέμειναν στον οικισμό μετά τον καταστροφικό σεισμό. Ο ένας ήταν πιστός φίλος της 43χρονης Ελένης Βαλελή, που καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Μετά την εύρεση της σορού, έμεινε εκεί στα ερείπια επί ώρες κλαίγοντας ώσπου τον απομάκρυναν και τον μετέφεραν σε χώρο φιλοξενίας ζώων άνδρες της Πυροσβεστικής. Στη Βρίσα, όμως, μένει ακόμη και η «Λίζα» (φωτό), το αγαπητό σε όλους ημίαιμο σκυλί της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, που κουνούσε την ουρά στους επισκέπτες και δεν έλεγε ποτέ «όχι» στα χάδια τους.

Ολη η Βρίσα στην κηδεία της άτυχης Ελένης

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης κηδεύτηκε χθες το απόγευμα στο χωριό της, τη Βρίσα, η 43χρονη Ελένη Βαλελή, που βρήκε τραγικό θάνατο το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, όταν κατά τη διάρκεια του σεισμού κατέρρευσε και την καταπλάκωσε το σπίτι στο οποίο ζούσε.

Η άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, που καταγόταν από τη Λήμνο και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, βρέθηκε νεκρή στο υπνοδωμάτιό της, βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς της ανθρώπους και ολόκληρο το νησί. Την άτυχη γυναίκα συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία της όλοι οι κάτοικοι του ερειπωμένου χωριού, που συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του οικισμού για να την αποχαιρετήσουν.
Οι συγχωριανοί της μιλούν για μια γυναίκα ιδιαίτερα αγαπητή στην τοπική κοινωνία, που εργαζόταν σκληρά στα χωράφια μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Βαλελής έχει υποστεί κάταγμα στη λεκάνη και νοσηλεύεται τραυματισμένος στο ΚΑΤ της Αθήνας.

«Θρύψαλα» απολιθώματα αιώνων στο μουσείο

«Πληγές» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Βρίσα, που έχει μετατραπεί πλέον σε χωριό-φάντασμα, άφησε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ στη Λέσβο. Το μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου, ελέγχθηκε χτες από κλιμάκιο τεχνικών, το οποίο διαπίστωσε βλάβες στις εγκαταστάσεις, με αποκολλήσεις εξωτερικής τοιχοποιίας και μετατόπιση της οροφής.

Σοβαρές «απώλειες», ωστόσο, παρουσιάζει η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας που φιλοξενούνταν στο κτίριο. Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, τα εκθέματα, που περιελάμβαναν απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από 2.000.000 χρόνια, βρίσκονται θαμμένα κάτω από κεραμίδια και σοβάδες.

Καταστράφηκαν

«Αμεσα και εφόσον ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία και μπορέσουν με ασφάλεια τα συνεργεία να μπουν μέσα στο κτίριο, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των απολιθωμάτων, από τα οποία δυστυχώς κάποια διαπιστώσαμε ότι έχουν καταστραφεί. Θα προχωρήσουμε στην αποθήκευσή τους στη Λέσβο, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, έως ότου στο άμεσο μέλλον επισκευάσουμε ή ανακατασκευάσουμε το παρθεναγωγείο του χωριού, ανάλογα με το τι θα κριθεί ότι πρέπει να γίνει» δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Νίκος Βούλγαρης, που πραγματοποίησε αυτοψία στο μουσείο.

Η συλλογή περιλαμβάνει, ακόμα, πετρώματα και μεταλλεύματα της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας, καθώς και τμήμα βοτανικής με μοναδική αξία.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα