Πόλεμος για 780 ευρώ μεικτά

Πόλεμο για μια θέση στο Δημόσιο θυμίζουν οι διαγωνισμοί του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) στα χρόνια της κρίσης και της πρωτοφανούς ανεργίας.

Η κατάρρευση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αναβίωσε το όνειρο του Δημοσίου για χιλιάδες Ελληνες πτυχιούχους και αποφοίτους λυκείου. Ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ στέλνουν την αίτησή τους με την ελπίδα να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση εργασίας σε κάποιον δημόσιο φορέα, ακόμη κι αν δεν είναι πάνω στο αντικείμενο ή στον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, το 2016 έγιναν περί τις 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και 12.000 προσλήψεις εποχικού. Ωστόσο, ενώ παλαιότερα η αναλογία θέσεων και υποψηφίων κυμαινόταν στα επίπεδα της μίας θέσης προς τέσσερις υποψηφίους ή μίας θέσης προς πέντε υποψηφίους, τώρα υποβάλλουν 30, 40, ακόμη και 70 άτομα αίτηση για μια θέση στον… ήλιο.

Πρωτοφανής συνωστισμός παρατηρήθηκε στον διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για 404 θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια. Στον διαγωνισμό προσήλθαν 31.221 υποψήφιοι, με αποτέλεσμα το site του ΑΣΕΠ να «πέσει» για αρκετές ημέρες από την τεράστια επισκεψιμότητα.

Φρενίτιδα επικράτησε και στον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για την πλήρωση 1.666 θέσεων παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέσα σε λίγες μέρες κατατέθηκαν 36.201 αιτήσεις από πολίτες που δήλωναν πρόθυμοι να εργαστούν οπουδήποτε στη χώρα, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν έναν μισθό της τάξης των 780 ευρώ τον μήνα μεικτά. Μάλιστα οι 36.201 υποψήφιοι δήλωσαν 23 διαφορετικές προτιμήσεις σε νοσοκομεία, καταθέτοντας συνολικά 860.368 διαφορετικές προτιμήσεις. Για θέσεις τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου, σαβανωτών και καθαριστριών που κάποτε κανείς δεν ενδιαφερόταν κατατέθηκαν χιλιάδες αιτήσεις.

Ομοίως για την προκήρυξη των 257 θέσεων σε φορείς του υπουργείου Υγείας και στο Αρεταίειο Νοσοκομείο υποβλήθηκαν συνολικά 21.020 αιτήσεις, τις 70 θέσεις στην ΕΥΑΘ διεκδίκησαν 4.023 υποψήφιοι, ενώ για 48 θέσεις τακτικού προσωπικού σε ΕΛ.ΣΤΑΤ., ΟΣΕ, ΕΑΑ και Εθνικό Τυπογραφείο υποβλήθηκαν συνολικά 3.490 αιτήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα