Τι συζήτησε ο Αλ. Τσίπρας με τον Στ. Θεοδωράκη και τον Β. Λεβέντη

Η συμφωνία του Eurogroup, το Κυπριακό καθώς και σημερινή συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στο πλαίσιο ενημέρωσης του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς. Οι επαφές συνεχίζονται αύριο με τις συναντήσεις με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως η κυβέρνηση «καθυστέρησε ανεπίτρεπτα στη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος η ανάπτυξη και η πραγματική οικονομία».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρόεδρος του Ποταμιού, σημείωσε πως συμφώνησε με τον πρωθυπουργό να στηρίξουν τις θέσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, αλλά όπως είπε «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους να σαμποτάρουν την επίλυσή του»

Τέλος εξέφρασε προβληματισμό για το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας αποκόπτουν τα πανεπιστήμια από την ευρωπαϊκή τους προοπτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας από τον πρωθυπουργό να επανεξεταστεί το νομοσχέδιο.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή καθώς η προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι το ζήτημα της λύσης έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό στην απέναντι πλευρά, ενώ υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους θέση. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για τα βρεθεί λύση, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του Πρωυτπουργού με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. «Η συμφωνία για την έξοδο στις αγορές έγινε, θα δούμε πότε θα γίνει η συμφωνία για το κυπριακό» απάντησε ο Αλ.Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. «Εσείς είστε υπέρ της ομαλής μετάβασης» είπε ο Αλ. Τσίπρας για να απαντήσει καταφατικά ο Βασίλης Λεβέντης και να προσθέσει πως εξ αρχής η άποψή του ήταν να πάμε σε συμφωνία αλλά όχι προσφέροντας τα πάντα ενώ αναφερθείς στην Γερμανία είπε πως όταν κάποιος είναι ισχυρός δεν πρέπει να πηγαίνεις κόντρα αλλά να κερδίζεις τη εύνοιά του.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λεβέντης επανέλαβε την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε χαρακτηριστικά μεταφέροντας τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάει την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Αυτό μου δήλωσε. Εγώ του είπα ότι φοβάμαι το κόμμα του. Τον είδα σκεπτικό. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει στην Ευρώπη».

Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. «Θα ήταν γενναίο να φτιάξετε μία κυβέρνηση που να είναι μέσα και η ΝΔ για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προσθέτοντας: «Οι παλιότεροι ηγέτες της αριστεράς, χάρη της συναίνεσης κάνανε γενναίες υποχωρήσεις» και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Του πρότεινα να το σκεφτεί. Δύο δρόμους έχει ο κ. Τσίπρας ή να πάει μόνος του ή να φτιαχτεί μία κυβέρνηση οικουμενική για να βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά ο κ. Τσίπρας μου είπε ότι θα προχωρήσει μόνος του».

Τελειώνοντας τη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι μπορεί να μείνει μέχρι τέλους».

Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα ξεκινήσει τις επαφές του στις 11 το πρωί με συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στις 12 θα προσέλθει στο Μαξίμου η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ενώ στις 13.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα