Η επανεμφάνιση Σαμαρά στα (νέα) γραφεία της ΝΔ

Την πρώτη συνάντησή τους στα νέα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς είχαν χθες το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς, με τις διαρροές από τα δύο γραφεία για το περιεχόμενο της συνομιλίας να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, φυσικά «έγινε σε καλό κλίμα» και σηματοδοτεί τη στήριξη του νυν προέδρου της Ν.Δ. από τον πρώην, ο οποίος επιδιώκει με κάθε ευκαιρία να δείχνει και να δηλώνει «παρών» στις πολιτικές και κομματικές εξελίξεις.

Η αμέσως προηγούμενη, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε γίνει μετά την πρώτη επαφή που είχε ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή τη φορά η επικαιρότητα είναι ακόμα πιο πλούσια, με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στο επίκεντρο και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκ των πραγμάτων να επαναπροσδιορίζει την πολιτική στρατηγική τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγινε δε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και μία ημέρα πριν δει τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς τα εσωτερικά, η θέση Σαμαρά δεν αλλάζει: σκληρή γραμμή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και με επιχειρηματολογία που δικαιώνει τη δική του διακυβέρνηση. Οσον αφορά τα εθνικά ζητήματα, οι θέσεις της Ν.Δ. είναι παγιωμένες, τις διαμόρφωσε η κυβέρνηση Καραμανλή και τις ακολούθησε και ο Αντώνης Σαμαράς. Στο μεν Κυπριακό, όχι σε ένα Σχέδιο Ανάν 2, στο δε Σκοπιανό υπάρχει η εθνική θέση που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι. Προσπάθεια απομάκρυνσης από τις θέσεις αυτές -όπως επιχειρούν κάποιοι κύκλοι εντός και εκτός Ν.Δ.- θα συναντήσει αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς στηρίζει σταθερά και δημοσίως τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Πάντως στη συνάντηση των δύο ετέθησαν όλα τα ζητήματα και οι κινήσεις στο πεδίο της «παλαιάς» και της «νέας» διαπλοκής. Στον βαθμό που αγγίζουν τους συσχετισμούς στα ΜΜΕ, ενδιαφέρουν και τους δύο πολιτικούς. Το εάν συμφωνούν θα φανεί εντός των προσεχών ημερών…

Σπ. Γκουτζάνης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα