Τεστ για καρκίνο του προστάτη

Από την

Κατερίνα Στυλιανέα

Ενα τριπλό τεστ αίματος που ανιχνεύει τη δράση, την καταλληλότητα ανά ασθενή και την αποτελεσματικότητα ενός αντικαρκινικού φαρμάκου της οικογένειας των αναστολέων PARP (μια πρωτεΐνη, που εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες στους καρκινικούς όγκους) ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (ICR) και του Νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου.

Το τεστ καταγράφει τη δράση της ολαπαρίμπης στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη προχωρημένου σταδίου. Αρχικά, ανιχνεύει τα πρώιμα σημάδια αντίστασης μερικών ασθενών -λόγω γενετικών μεταλλάξεων του όγκου- στο εν λόγω φάρμακο, που στηρίζεται στο μπλοκάρισμα ενζύμων που βοηθούν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, παγώνοντας την επιδιόρθωσή τους. Ετσι εντοπίζει τους ασθενείς που δεν μπορούν να ωφεληθούν από θεραπείες με ολαπαρίμπη (κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Lynparza από την AstraZeneca).

Παράλληλα, πραγματοποιώντας μια υγρή βιοψία (λιγότερο επεμβατική από τη βιοψία ιστού) ανάλυσης του DNA των καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος, το τεστ συμβάλλει στην παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη διαχρονικά. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα στους θεράποντες γιατρούς να σχεδιάσουν εξατομικευμένες θεραπείες ακριβείας με ολαπαρίμπη.

Και Ελληνας

Οπως εξηγούν στη σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cancer Discovery» οι ερευνητές της ομάδας, υπό τον καθηγητή Γιόχαν ντε Μπόνο, στην οποία συμμετέχει και ο Ελληνας επιστήμονας Ζαφείρης Ζαφειρίου, με το νέο τεστ «θα είναι δυνατό να λαμβάνονται κλινικές αποφάσεις για το κατά πόσο ένα φάρμακο αναστολέας PARP ενεργεί μέσα σε μόνο τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας».

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από 49 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη και βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου. Στους ασθενείς αυτούς δοκίμασαν την ολαπαρίμπη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που έχει από το 2014 εγκριθεί για τον καρκίνο των ωοθηκών, ενώ πρόσφατα εμφάνισε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του μαστού. Αναγνωρίζουν πάντως πως θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, προτού το τεστ αναγνωριστεί για ευρεία χρήση στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα