Οι Φαραώ της Αιγύπτου στον «Πύργο της Βαβέλ»

Ενα αληθινό κόσμημα στη μαγική σκιά των πυραμίδων χτίζει η Αίγυπτος, ένα μουσείο για τους Φαραώ και την ιστορία τους, στο οποίο θα στεγαστούν όλα εκείνα τα θαυμαστά αντικείμενα που έχει ανακαλύψει στην ευρύτερη περιοχή η αρχαιολογική σκαπάνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Paris Match», περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου προκειμένου να χτιστεί «αυτό το πραγματικά φαραωνικών διαστάσεων κτίριο που μοιάζει με τον Πύργο της Βαβέλ».

Ενα μουσείο που ήδη έχει «βαφτιστεί» και λέγεται GEM (Grand Egyptian Museum), όνομα που παραπέμπει σε ένα «κόσμημα». Οι υπεύθυνοι του έργου, πάντως, δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως το κτίριο όπου θα στεγάζεται το μουσείο θα είναι μεν επιβλητικό, ωστόσο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το ύψος του να είναι χαμηλότερο εκείνου των πυραμίδων για να μην εμποδίζεται η θέα προς αυτές.

Διαγωνισμός

Οραματιστής του έργου ήταν ο Φαρούκ Χόσνι, πρώην υπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος πριν από 30 χρόνια μίλησε πρώτη φορά για το φιλόδοξο σχέδιό του. Το πρώτο βήμα έγινε το 1992 με προεδρικό διάταγμα, ενώ το κτίριο θεμελιώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια διεξήχθη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός υπό την αιγίδα της UNESCO.

Κατατέθηκαν συνολικά 1.557 προτάσεις από 83 διαφορετικές χώρες. Τελικά επιλέχθηκε το σχέδιο του Νεοϋορκέζου κινεζικής καταγωγής Σι Φου Πενγκ. Η ιδέα του ήταν να χτίσει ένα κτίριο 50 μέτρα χαμηλότερο από τις πυραμίδες, αλλά με μήκος 500 μέτρα.

Το κτίριο θα έχει σχήμα βέλους και θα δείχνει προς τις πυραμίδες, ενώ με τους αλαβάστρινους τοίχους του θα γυαλίζει σαν διαμάντι κάτω από τον αιγυπτιακό ήλιο.Τα εκθέματα που θα φιλοξενήσει το μουσείο θα είναι εντυπωσιακά. Αρχικά ήταν να εγκαινιαστεί το 2012, όμως στη συνέχεια ανακοινώθηκε ως έτος εγκαινίων το 2015. Τώρα η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα ανοίξει τις πόρτες του το 2018.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα