Γαβρόγλου: Πρόβλημα των φοιτητών τα ναρκωτικά στο ΑΠΘ

«Πόντιος Πιλάτος» ο υπουργός Παιδείας: «Αυτά δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα»

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος», νίπτει τας χείρας του και δηλώνει αναρμόδιος, προφανώς λόγω του αυτοδιοίκητου των ανώτατων ιδρυμάτων, να δώσει λύση στο πρόβλημα της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών σε χώρους των πανεπιστημίων, καλώντας, μάλιστα, τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς να… περιφρουρήσουν την ασφάλεια στους χώρους των ιδρυμάτων!

Ο Κώστας Γαβρόγλου μίλησε χθες το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι και κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή 471 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του ΑΠΘ που κατήγγειλαν την παραβατικότητα, τις κλοπές, τα ναρκωτικά, την πορνεία και τη βία στους χώρους του πανεπιστημιακού τους ιδρύματος, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής.

Ο υπουργός Παιδείας, λοιπόν, τάχθηκε κατά των αστυνομικών μέτρων στους πανεπιστημιακούς χώρους, λέγοντας ότι μόνη αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η εκπαιδευτική κοινότητα! Τέτοια προβλήματα, είπε, δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα και, εν πάση περιπτώσει, αν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις, ο πρύτανης είναι ο μονός αρμόδιος να καλέσει την Αστυνομία. «Στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα, τι να πω… Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους» λέει ο υπουργός Παιδείας.

Οι δηλώσεις Γαβρόγλου προκάλεσαν την αντίδραση του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, που δήλωσε στον Σκάι ότι «οι φύλακές μας είναι θυρωροί και επόπτες κτιρίων, ούτε επιχειρησιακή ικανότητα έχουν ούτε νομική εξουσιοδότηση να κυνηγούν διακινητές».
Πάντως, δεν είναι μόνον το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που έχει προβλήματα με τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στη Νομική Σχολή στην Αθήνα. Παρότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κεντρικότατο σημείο, ο πεζόδρομος της οδού Μασσαλίας είναι απροσπέλαστος για τους απλούς πολίτες και τους φοιτητές, καθώς ο χώρος ανάμεσα στη Νομική και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων έχει μετατραπεί σε πιάτσα χρήσης σκληρών ναρκωτικών.

«Αρνούμαστε να κάνουμε μάθημα σε χώρους γεμάτους σύριγγες»

Εκκληση στις εισαγγελικές Αρχές και στην Αστυνομία να παρέμβουν και να «καθαρίσουν» το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τις παραβατικές και εγκληματικές ενέργειες, όπως είναι η διακίνηση και η εμπορία ναρκωτικών, απευθύνει ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνος Βασίλειος Κατσάμπαλος. «Θα πολεμήσω όσο μπορώ ώστε να καθαρίσει το πανεπιστήμιο από τους χρήστες και τους εμπόρους ναρκωτικών. Δεν πρέπει να υπάρχει άσυλο σε εγκληματικές πράξεις» λέει στη «δημοκρατία».

Την ίδια ώρα, περίπου 471 φοιτητές με επιστολή τους περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ και δηλώνουν ότι αρνούνται να πηγαίνουν για μάθημα σε έναν χώρο γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής να δημοσιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό το πρόβλημα και να ζητήσουμε την παρέμβαση της Πολιτείας. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα παιδιά μας να σπουδάζουν σε ένα ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον» υπογραμμίζει ο κ. Κατσάμπαλος.
«Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πράγματι σοβαρό στο Αριστοτέλειο και προσπαθούμε να το εξαλείψουμε. Η διακίνηση γίνεται κατά κύριο λόγο γύρω από την Πολυτεχνική Σχολή, ενώ στο υπόλοιπο πανεπιστήμιο το πρόβλημα έχει περιοριστεί. Η Αστυνομία κάνει κάποιες επιχειρήσεις, όμως το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό και πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια» αναφέρει ο αναπληρωτής πρύτανης έρευνας και συντονισμού Θεόδωρος Λαόπουλος.

Εξάλλου, σύμφωνο συνεργασίας του ΑΠΘ με τον ΟΚΑΝΑ, το οποίο υπογράφηκε τη Δευτέρα, στοχεύει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων για την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση των ουσιοεξαρτημένων ατόμων και την καταστολή του προβλήματος των ναρκωτικών. Το σύμφωνο είναι αρκετά γενικό και αποτελεί ουσιαστικά μια «ομπρέλα» συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ντόνια Κανιτσάκη

Θολό το τοπίο (ακόμα) με την κατάργηση των πανελλαδικών

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα θα… αρμενίζουν οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στην α’ λυκείου, διότι το υπουργείο Παιδείας έχει μεν εξαγγείλει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά δεν έχει καταλήξει στο διάδοχο σύστημα των πανελλαδικών.
Ο Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον Σκάι, είπε: «Τα παιδιά θα γνωρίζουν την αρχιτεκτονική πριν από τον Σεπτέμβριο. Η α’ λυκείου θα είναι ίδια πάνω κάτω, η β’ και γ’ λυκείου θα αναμορφωθούν πλήρως και αυτό θα αφορά παιδιά που θα πάνε τώρα στην α’ λυκείου».

Ακόμη αναφέρθηκε στις προτάσεις για το εθνικό απολυτήριο που θα προκύπτει από όλα τα μαθήματα και από τις εξετάσεις που θα γίνονται σε ορισμένα από αυτά, προσθέτοντας: «Για το τέλος της διαδρομής δίνεις εξετάσεις, παίρνεις απολυτήριο και μπαίνεις στη σχολή». Κληθείς να σχολιάσει τα θέματα των πανελλαδικών, ο υπουργός ανέφερε ότι στα Μαθηματικά των πανελλαδικών εξετάσεων, για τη δυσκολία των οποίων έγινε πολύς λόγος, εάν κάποιος υποψήφιος ήταν διαβασμένος, πήγαινε μέχρι το 18.

Για τα Θρησκευτικά, ο Κώστας Γαβρόγλου εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι υπάρχει συνεννόηση με την Εκκλησία και ότι στα δημοσιευμένα προγράμματα σπουδών έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, ενώ για τις αλλαγές στη διδασκαλία της Ιστορίας επανέλαβε: «Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχει μια διάσταση στη δημόσια ιστορία και στο αποτέλεσμα των ερευνών της Ιστορίας».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το επόμενο βήμα για το υπουργείο Παιδείας θα είναι μια επιτροπή για θέματα φυσικών επιστημών που θα συγκροτηθεί αυτή την εβδομάδα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα