Διαβεβαιώσεις Ξανθού για τα ωράρια στο ΕΣΥ

Δωδεκάωρες πλέον οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, σύμφωνα με  σχέδιο νόμου. Τι αλλάζει, τι παραμένει

Από τη
Ρίτα Μελά

Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο χρόνος εργασίας στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, δεν θα εφαρμοστεί κυκλικό ωράριο, ενώ διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών τους, ύψους 325.000.000 ευρώ.
Τις παραπάνω διαβεβαιώσεις έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο υπουργείο με θέμα το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε στο προεδρείο της ΟΕΝΓΕ ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της ιατρικής νομοθεσίας της χώρας μας με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσεται η Ελλάδα από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου και υπάρχει σεβασμός στον χρόνο εργασίας.
Ο υπουργός κ. Ξανθός ανέφερε πως με το προωθούμενο σχέδιο νόμου οργανώνεται σε 12ωρη βάση ο χρόνος εφημερίας και καταργούνται σταδιακά οι 24ωρες εφημερίες.

Διατηρείται το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών, το οποίο είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Οι πέντε ώρες (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ) αποτελούν ώρες εφημερίας, οι οποίες καλύπτονται από τον ίδιο αριθμό ιατρών, σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Επιπλέον, διατηρείται η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων) των κλινικών – τμημάτων την ώρα της εφημερίας. Δεν καταργείται το ρεπό, αλλά διασφαλίζεται η υποχρεωτική χορήγησή του έπειτα από την πραγματοποίηση νυχτερινής εφημερίας. Χορηγείται, δε, και στην πραγματοποίηση εφημερίας Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας.

Με το σχέδιο νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών, ενώ δεν μειώνεται η εφημεριακή αμοιβή.
Ο υπουργός, επίσης, ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 450 μόνιμων γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα