Νέα κυβέρνηση από Μακρόν με άγνωστους υπουργούς

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να κλείσει τις «πληγές» των τριών παραιτήσεων με άφθαρτα πρόσωπα. Τα πρώτα προβλήματα

Με άγνωστα στο ευρύ κοινό, άφθαρτα πρόσωπα, που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να κλείσει τις πληγές που άφησαν στην κυβέρνησή του οι τρεις παραιτήσεις υπουργών του σε ένα 24ωρο. 

Τον χορό των παραιτήσεων άνοιξε την Τρίτη η υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης του Εντουάρ Φιλίπ Σιλβί Γκουλάρ και χθες, ακολουθώντας το παράδειγμά της, ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους ακόμα δύο υπουργοί: ο κυβερνητικός εταίρος του Μακρόν και μέντοράς του Φρανσουά Μπαϊρού, που κρατούσε επίσης το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης, καθώς και η αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

Στο σύνολό τους οι παραιτηθέντες προέρχονται από το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Μπαϊρού, το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων της Γαλλίας, καθώς αποτελεί αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας μετά τις καταγγελίες για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων, μέσω της παράνομης τοποθέτησης βοηθών ευρωβουλευτών σε κομματικές θέσεις.

«Προσωπική επιλογή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ, σχολιάζοντας την παραίτηση Μπαϊρού, είπε ότι «πρόκειται για προσωπική του επιλογή» η οποία όμως «απλοποιεί την κατάσταση», κοινώς λύνει τα χέρια του Μακρόν που, έχοντας κάνει σημαία του προεκλογικά την πάταξη της διαφθοράς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να κυβερνήσει με «βαρίδια». 

Αγνωστη στο ευρύ κοινό, η διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου Νικόλ Μπελουμπέ αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η επιχειρηματίας Φλοράνς Παρλί, που διηύθυνε μεγάλες εταιρίες μεταφορών στη Γαλλία, αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Αμυνας, ενώ ο Ζακ Μεζάρ μεταφέρθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εδαφικής Συνοχής, αντικαθιστώντας τον Ρισάρ Φεράν, που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων. Τον θώκο του Μεζάρ ανέλαβε το πρώην στέλεχος των Σοσιαλιστών Στεφάν Τραβέρ. Ο Μακρόν τοποθέτησε την επίσης «άγνωστη» Ανίκ Ζιραρντέν, πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ολάντ, στο υπουργείο Υπερπόντιων Κτήσεων, και τη διπλωμάτισσα Ναταλί Λουαζό στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σε θέσεις υφυπουργών ο Μακρόν τοποθέτησε έμπιστά του πρόσωπα. 

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του σε οκτώ εφημερίδες ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «προδοσία» τη στάση των κρατών-μελών που εγκαταλείπουν τις αρχές της Ε.Ε. που τους χορηγεί χρήματα, προειδοποιώντας πως η Ε.Ε. θα αποδυναμωθεί, αν επιτρέψει στα κράτη-μέλη της να αψηφούν κανόνες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα