Γερμανικοί «κοριοί» μέσα στον Λ. Οίκο

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με ρεπορτάζ του οποίου η «γερμανική CIA», κοινώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND), παρακολουθούσε επί σειρά ετών πολλές κυβερνήσεις των ΗΠΑ και μεγάλες εταιρίες, έχοντας μάλιστα φτάσει να λειτουργεί ως «Μεγάλος Αδελφός» ακόμη και στον Λευκό Οίκο!

«Η υπηρεσία κατασκόπευε από το 1998 έως το 2006 πολλά από τα τηλέφωνα και τα εσωτερικά φαξ του Λευκού Οίκου» αναφέρει το δημοσίευμα, ο συντάκτης του οποίου επικαλείται έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του. Από τον γερμανικό «παντεπόπτη οφθαλμό» δεν ξέφυγαν τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και αυτό των Εξωτερικών, επιτρέποντας στους Γερμανούς να έχουν γνώση για μερικές από τις κομβικότερες πολιτικές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το «Spiegel», η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών διέθετε έναν κατάλογο «με 4.000 επιλογές» (αριθμοί τηλεφώνων ή φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις), που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών και εταιρίες, όπως η Lockheed, η NASA, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αλλά και πολλά πανεπιστήμια.

Η λίστα

Και η λίστα παρακολουθήσεων είναι μακρά: Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα των Πεζοναυτών, η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών στο εσωτερικό του Πενταγώνου αλλά και οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών. Ακόμη, στο στόχαστρο των Γερμανών κατασκόπων είχαν μπει περισσότερες από 100 ξένες πρεσβείες στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ και το αμερικανικό γραφείο του Αραβικού Συνδέσμου!

Το σκάνδαλο των γερμανικών παρακολουθήσεων θυμίζει, εν πολλοίς, την υπόθεση του 2015, όταν είχε αποκαλυφτεί η συνεργασία μεταξύ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας και της αμερικανικής NSA, για λογαριασμό της οποίας οι Γερμανοί παρακολουθούσαν πολλούς στόχους σε συμμαχικές τους χώρες.

Τότε είχε αποκαλυφτεί πως η NSA είχε παγιδεύσει και το τηλέφωνο της ίδιας της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έως τότε δήλωνε «άγνοια» για τη δράση της BND. Παρά την αντίδρασή της, ωστόσο, όταν είχε κληθεί να υποστηρίξει νομοσχέδιο για την ενίσχυση της προστασίας προσωπικών δεδομένων η ενόχλησή της… καταλάγιασε.

Και στο Μεξικό κυβερνητική κατασκοπία 

Η εισαγγελία του Μεξικού άρχισε έρευνες προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες εννέα ατόμων -κυρίως, δημοσιογράφων και ακτιβιστών- που ισχυρίζονται πως έχουν πέσει θύματα κατασκοπίας από την κυβέρνηση.

Οι παρακολουθήσεις επιτυγχάνονταν μέσω του λογισμικού Pegasus, το οποίο η ισραηλινή εταιρία NSO Group είχε πουλήσει στην κυβέρνηση του Μεξικού στο πλαίσιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Η μεξικανική προεδρία αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για κάτι τέτοιο. Ομως, σύμφωνα με τους «New York Times», τουλάχιστον τρεις κρατικοί οργανισμοί του Μεξικού έχουν αγοράσει αυτό το λογισμικό από το 2011, αντί του ποσού των 80.000.000 δολαρίων.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα