Ελληνίδες θεές για μετάλλιο!

Από τον
Γιώργο Σηφάκη

Ιστορία έγραψε η Εθνική γυναικών. Νίκησε ύστερα από μαγική εμφάνιση με 84-55 την Τουρκία, προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ, και πήρε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο της Ισπανίας. Φουλ για μετάλλιο, λοιπόν, με αντίπαλο στα ημιτελικά την Γαλλία.

Η Ελλάδα είναι στον ημιτελικό, απίστευτο κι όμως αληθινό. Μια ομάδα που είχε ως στόχο την πρόκριση στη δεύτερη φάση, έχει φτάσει έως την τετράδα και συνεχίζει. Οι Ελληνίδες θέλουν τώρα και μετάλλιο, και το Σάββατο θα κυνηγήσουν άλλη μία υπέρβαση. Η Ελλάδα έριξε την Τουρκία στο καναβάτσο και πλέον το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα ζει το δικό του μαγικό 1987.

Ολα τα λεφτά ήταν η φοβερή Εβίνα Μάλτση, που ήταν η ηγέτιδα της Εθνικής μας. Σε 37 λεπτά είχε 25 πόντους με 4/4 βολές, 6/13 δίποντα, 3/6 τρίποντα, ενώ μάζεψε 10 ριμπάουντ. Δίπλα της η φοβερή Λολίτα Λύμουρα που μπήκε στο παιχνίδι και άλλαξε τη ροή του. Είχε 7 πόντους, 10 ασίστ και 7 ριμπάουντ. Το παιχνίδι, όμως, κρίθηκε στην κίνηση του Κώστα Κεραμιδά να επιλέξει άμυνα ζώνης όταν το παιχνίδι πήρε άσχημη τροπή στο πρώτο ημίχρονο [η Τουρκία βρέθηκε στο +10 (22-12) στο 12] και η απόφασή του αποδείχθηκε καταλυτική για την εξέλιξη του αγώνα.

Οι Τουρκάλες έχασαν τον δρόμο προς το καλάθι, η Χόλινσγουορθ δεν μπορούσε καν να πάρει την μπάλα, η Εθνική μας έλεγξε τα ριμπάουντ και από το 19′ και μετά πάτησε γκάζι και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Η Ιστορία έγραψε Τουρκία – Ελλάδα 55-84!

Τα δεκάλεπτα: 15-10, 30-36, 40-57, 55-84.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Μπίλγκιτς 2, Κόρα 1, Τσακίρ 11, Βαρντάρλι, Τσαγκλάρ 6, Αλμπέν 10 (2), Κανίτεζ 3 (1), Χόλινσγουορθ 15 (10 ριμπ.), Ιβεγκίν, Σενιουρέκ, Κοκσάλ 6 (2), Ουράλ.
ΕΛΛΑΔΑ: Σταμολάμπρου 6 (2), Σταμάτη, Λύμουρα 7 (1 τρίπ., 7 ριμπ., 10 ασ.), Σπυριδοπούλου 3 (1), Μάλτση 25 (6/13 δίπ., 3/6 τρίπ., 4/4 βολ., 10 ριμπ.), Νικολοπούλου 4, Σωτηρίου 3 (1), Κοσμά, Σπανού 11, Καλτσίδου 10 (2), Χριστινάκη 9 (1), Φασούλα 6.

Kεραμιδάς: «Να διαχειριστούμε τη χαρά. Τρομερή επιτυχία»

Στον έβδομο ουρανό βρίσκονταν οι παίκτριες του Κεραμιδά μετά τον θρίαμβο επί της Τουρκίας. Ο πρωτομάστορας του θριάμβου Κώστας Κεραμιδάς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την τεράστια επιτυχία της… γαλανόλευκης. «Είναι μεγάλες στιγμές. Πρέπει να διαχειριστούμε τη χαρά μας. Είχαμε στην αρχή πολλή νευρικότητα στην επίθεση. Ηταν ιστορικός προημιτελικός. Είναι τρομερή επιτυχία».

Η αρχηγός Εβελίνα Μάλτση, σε πελάγη ευτυχίας, τόνισε από την πλευρά της: «Ο Θεός να μας έχει καλά και υγιείς. Αποδείξαμε ότι είμαστε ομάδα. Μπάσκετ παίζουν όλοι, μπάσκετ και εμείς. Αυτό είπα στα κορίτσια. Παίξαμε πάρα πολύ καλά. Εμφάνιση για σεμινάρια, γυρνούσε η μπάλα. Μας χρωστούσε αυτό το τουρνουά μια καλή μέρα στα σουτ. Δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει, έχουμε γράψει Ιστορία. Θα γίνω γραφική, με έχουν βαρεθεί, με βλέπουν σαν γιαγιά, αλλά… πλάνο. Καθαρό μυαλό. Ας απολαύσουμε το εισιτήριο στο Παγκόσμιο. Αύριο είναι μια άλλη μέρα. Θα κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει. Θα κρατήσω το κεφάλι χαμηλά. Θα ακολουθήσουμε το πλάνο». Η Αρτεμις Σπανού είπε: «Αυτή η ομάδα δεν καταλαβαίνει. Μπαίνουμε μέσα και τα δίνουμε όλα σε κάθε παιχνίδι». 

Λολίτα Λύμουρα: «Ζούμε το όνειρο. Αυτό μόνο!». Αννα Σπυριδοπούλου: «Κανένας δεν μας πίστευε, είναι θαύμα. Πήγαμε Παγκόσμιο και μπορούμε να πάμε πιο ψηλά. Μαμά, σ’ αγαπώ».

Αννα Σταμολάμπρου, Μαριέλλα Φασούλα, Ελεάννα Χριστινάκη με μια φωνή: «Το κλειδί είναι οι φοιτήτριες. Ζούμε μεγάλες στιγμές. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενες, το αξίζαμε. Είναι σημαντικό ότι μαθαίνουμε από τις μεγαλύτερες. Είναι απίστευτο, ευχαριστούμε τις μεγάλες που μαθαίνουμε δίπλα τους». Τέλος, η Στέλλα Καλτσίδου ανέφερε: «Τα παιχνίδια των μεταλλίων; Την παλεύουμε; Μας είχαν μηδέν στον χάρτη. Κερδίσαμε 30 πόντους την Τουρκία. Το άλλο με τον Τοτό; Είναι τρελό όνειρο, θαύμα, απωθημένο. Είναι μαγικό».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα