Επιδρομή Αλβανών σε σπάνια βότανα των ελληνικών βουνών

Τσάι και άλλα σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κλέβουν Αλβανοί, που εισέρχονται είτε με μουλάρια είτε πεζή στην ορεινή περιοχή του Γράμμου, της Ιεροπηγής Καστοριάς και στο Βροντερό της Πρέσπας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 20 ημέρες αστυνομικοί της συνοριακής φύλαξης Φλώρινας και Καστοριάς έχουν συλλάβει τουλάχιστον επτά Αλβανούς με ποσότητες τσαγιού και άλλων φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων που ξεπερνούν τα 200 κιλά.

«Η ζημιά που προκαλείται στη χλωρίδα του Γράμμου είναι τεράστια, αφού συλλέγονται ανεξέλεγκτα και ορισμένα σπάνια βότανα και φυτά που βρίσκονται στον Γράμμο, όπως η πριμούλα η γνησία (Primula veris) και η γεντιανή η κίτρινη (Gentiana lutea)» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί συγκεντρώνουν σε μεγάλες ποσότητες τα αρωματικά φυτά και τα βότανα στα σπίτια τους και στη συνέχεια τα πωλούν σε φαρμακευτικές εταιρίες και οίκους παρασκευής καλλυντικών. «Το πρόβλημα τέθηκε στην αλβανική αστυνομία και στους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών πριν από δύο χρόνια, όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή της Κορυτσάς» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Εκεί μας αποκάλυψαν ότι υπάρχει ένα δίκτυο μεταφοράς των άγριων βοτάνων του δάσους και πώλησής τους σε εμπόρους που με τη σειρά τους τα διοχετεύουν σε φαρμακευτικούς οίκους και εταιρίες καλλυντικών» συμπλήρωσε.

«Ο κράταιγος, η μονόγυνος και η πριμούλα η γνησία είναι είδη σπάνιων βοτάνων που βρίσκονται στην αλπική ζώνη του Γράμμου και τα συλλέγουν μετά μανίας οι Αλβανοί» δήλωσε η Στέλλα Κωστακοπούλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα