Υγειονομική βόμβα με ευθύνη Σκουρλέτη! Σκουπίδια και ζέστη «πνίγουν» τις πόλεις

Στα άκρα ο πόλεμος για τα σκουπίδια • Δακρυγόνα και συμπλοκές στη χθεσινή πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που αποφάσισε κλιμάκωση του αγώνα της

Με δακρυγόνα, φωτιές, επίθεση με σκουπίδια και αβγά στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη και άγριες συμπλοκές μεταξύ εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων και αστυνομικών, με φόντο τα βουνά σκουπιδιών που θα πνίγουν τη χώρα τουλάχιστον ως την επόμενη Πέμπτη (!), συνεχίστηκε χθες ο πόλεμος της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την κυβέρνηση.

Οι περίπου 2.500 διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ για το καυτό ζήτημα των συμβασιούχων ξεκίνησαν από την πλατεία Καραϊσκάκη και κατευθύνθηκαν στην οδό Σταδίου, όπου πολιόρκησαν το υπουργείο Εσωτερικών, εκτοξεύοντας μπουκάλια, ντομάτες και μπογιές, καίγοντας σωρούς απορριμμάτων και προσπαθώντας να σπάσουν τα ρολά ασφαλείας του κτιρίου.

Μόλις εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, που είχε ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, δεκάδες διαδηλωτές κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, τον προπηλάκισαν και τον έλουσαν με σκουπίδια. Τελικά ο κ. Πατούλης και οι συνεργάτες του φυγαδεύτηκαν στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

Επεισόδια στη Βουλή

Η πορεία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων έφτασε λίγη ώρα αργότερα στη Βουλή, όπου ξέσπασαν νέα επεισόδια, αυτήν τη φορά μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Ολα άρχισαν όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο προαύλιο της Βουλής (από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας), με τους αστυνομικούς να τους απωθούν χρησιμοποιώντας χημικά.

Τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ απάντησαν με… σκουπίδια, τα επεισόδια γενικεύτηκαν και πέντε άτομα χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες, λόγω τραυματισμών ή αναπνευστικών προβλημάτων.

Στο τέλος της «μάχης», μετά την άκαρπη συνάντηση αντιπροσωπίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, με καταλήψεις σε ΧΥΤΑ και αμαξοστάσια τουλάχιστον έως την επόμενη Πέμπτη, αποχή των εργαζομένων από τα καθήκοντά τους το Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας 11.00-15.00, την ερχόμενη Δευτέρα και νέα πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου. 

«Η κυβέρνηση νομίζει ότι με χημικά και δακρυγόνα θα χτυπήσει τη δύναμή μας. Θα μας βρει στον δρόμο» ανέφερε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας. Σημειώνεται ότι μετά τη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις και στην περιφέρεια, όπου έχουν ήδη προχωρήσει σε καταλήψεις σε αμαξοστάσια και δημαρχεία.

Παράταση συμβάσεων προτείνει ο Σκουρλέτης

Στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων – παρατασιούχων στην εργασία για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης στο προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με το οποίο συναντήθηκε χθες το μεσημέρι.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι αυτή η λύση «πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, αλλά να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών». Επίσης, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν άμεσα οι περίπου 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα, ενώ κλήθηκαν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τυχόν νέα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα. «Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ έδωσε στο υπ. Εσωτερικών προθεσμία έως και την προσεχή Τρίτη για να καταθέσει τη νομοθετική πρόταση που θα επιλύει το θέμα με τους συμβασιούχους, που έχει προκύψει μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή και όλων των προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Ελλάδας (ΠΕΔΕ), για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Στο μεταξύ, ένα καυστικό σχόλιο δημοσίευσε στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν με το θέμα των συμβασιούχων. «Ο κ. Τσίπρας, μαζί με όλους τους Ελληνες, εξαπάτησε και τους συμβασιούχους ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αυτό δεν νομιμοποιεί το πνίξιμο της χώρας στα σκουπίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

—-

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη

Για άλλη μια φορά οι κυβερνώντες εξαπάτησαν εργαζομένους και το πληρώνουν όλοι οι πολίτες. Το υπουργείο Εσωτερικών έκλεινε το μάτι στους συμβασιούχους ότι θα τους μονιμοποιήσει.

Τώρα οι άνθρωποι αυτοί συνειδητοποίησαν ότι έπεσαν θύματα ενός ακόμη εμπαιγμού και αισθάνονται και προδομένοι και εξοργισμένοι. Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι, για να παίζουν με την υγεία των πολιτών οι μόνιμοι υπάλληλοι των δήμων, που δεν μαζεύουν τα σκουπίδια, για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι από την αρχή γνώριζαν ότι ήταν συμβασιούχοι και ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να φύγουν.

Η κατάσταση πάντως έχει ξεφύγει και απειλεί τη δημόσια υγεία, την ώρα που οι προβλέψεις των μετεωρολόγων μιλούν για καύσωνα διαρκείας που βρίσκεται προ των πυλών.

Εάν οι συνδικαλιστές επιμείνουν στη στάση τους, τις επόμενες ώρες θα πρέπει να κληθεί η Δικαιοσύνη να βγάλει το φίδι από την τρύπα, βάζοντας τέλος στα βρόμικα παιχνίδια των κυβερνώντων και όχι μόνο.

δ

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Ιδιώτες σκέφτεται ο Μπουτάρης για την αποκομιδή

Σε ιδιώτη ετοιμάζεται να απευθυνθεί η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για να μαζέψει τους τόνους σκουπιδιών. Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο γ.γ. του Δήμου Θωμάς Ψαρράς, σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί την επίτροπο προκειμένου «να υποδείξει τη διαδικασία προκειμένου, εάν χρειαστεί, ο δήμος να μπορέσει να προσλάβει ιδιώτη ο οποίος θα μαζέψει τα σκουπίδια».

«Στους κάδους παραμένουν περισσότεροι από 1.000 τόνοι απορριμμάτων και αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει θέμα για τη δημόσια υγεία. Ο δήμαρχος εκ του νόμου είναι υπεύθυνος για αυτό. Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα» είπε ο κ. Ψαρράς.

Σοβαρότατα προβλήματα έχουν και οι δήμοι σε ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία και για εμφάνιση τρωκτικών. Μάλιστα, σε γειτονιές της Καλαμαριάς οι κατσαρίδες κάνουν παρέλαση.

Οι συμβασιούχοι χθες συμμετείχαν στην απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ σχεδιάζουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Χθες δεκάδες συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και πραγματοποίησαν πορεία έως το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Διοικητηρίου.

Φανή Χαρίση

—-

Ανέλαβαν δράση οι Λαρισαίοι

Τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων των ΟΤΑ. Τα βουνά από σκουπίδια που μαζεύτηκαν στο κέντρο της Λάρισας ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων διασκέδασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος να αναθέσουν σε ιδιώτες (!) την αποκομιδή τους. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι χθες το πρωί η Λάρισα είχε αποσυμφορηθεί από τα απορρίμματα. Ιδιοκτήτες των καταστημάτων, πάντως, που έλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, αναφέρουν ότι δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων που πραγματοποιούν τις κινητοποιήσεις, αλλά ότι απλά προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία.

Στο μεταξύ, η Κέρκυρα θυμίζει έναν απέραντο ΧΥΤΑ, καθώς τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά και η δυσοσμία είναι ανυπόφορη. Την αγωνία του για την κατάσταση εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ο οποίος ζητά να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της αποκομιδής καθώς η εικόνα με τα σκουπίδια αποτελεί τη χειρότερη δυσφήμηση για την Κέρκυρα.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα