«Λίφτινγκ» στον Παρθενώνα!

Από τη

Γιώτα Βαζούρα

Αισθητική επέμβαση στην Ακρόπολη. Μια νέα σειρά εργασιών συντήρησης άρχισε στον Παρθενώνα, στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου έργου «Αναστήλωση και Συντήρηση Μνημείων της Ακρόπολης», το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία 2014-2020» του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ.

Χθες το πρωί και κάτω από αυστηρούς κανόνες ασφαλείας «κατέβηκε» από τον Ιερό Βράχο, προκειμένου να δεχθεί τις φροντίδες των ειδικών, ο ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος κεντρικός ορθοστάτης του τυμπάνου του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα. Οπως έχει γίνει γνωστό, εκτός από τον κεντρικό ορθοστάτη και άλλοι λίθοι (από το ίδιο αέτωμα του ναού) παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της διάβρωσης που έχουν υποστεί οι σιδερένιοι σύνδεσμοι, οι οποίοι βρίσκονταν τοποθετημένοι μέσα στο μνημείο από την εποχή του Μεσοπολέμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού δε, οι εργασίες εξυγίανσης από τα παλιά κονιάματα και τους σιδερένιους συνδέσμους σε όλους τους γειτνιάζοντες λίθους θα πραγματοποιηθούν επί τόπου και με πρόχειρες εκτιμήσεις υπολογίζεται να διαρκέσουν δύο χρόνια. Εκτός από το δυτικό αέτωμα, «λίφτινγκ» θα γίνει και στον βόρειο τοίχο του σηκού του Παρθενώνα, ενώ θα συνεχιστούν και η αποκατάσταση και η ανατοποθέτηση των δοκών της οροφής του δυτικού πτερού του μνημείου. Τι θα γίνει όμως στα Τείχη της Ακροπόλεως; Οπως έχει γίνει γνωστό, εκεί οι εργασίες θα αρχίσουν από τη βόρεια πλευρά τους και θα συνεχιστούν στη βόρεια πλευρά του Ερεχθείου. Επεμβάσεις μικρότερης κλίμακας θα γίνουν και σε περιοχή του νότιου τείχους, αλλά και σε περιοχές που έχουν να συντηρηθούν χρόνια.

Αναστήλωση

 Στο ίδιο φιλόδοξο πρόγραμμα, που αφορά την αναστήλωση των μνημείων και θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος του 2020, περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις που αφορούν τη διάσωση και την ανάδειξη αρχιτεκτονικών μελών, τη γεωμετρική τεκμηρίωση των μνημείων αλλά και την προβολή του έργου μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Να σημειωθεί πως οι χθεσινές εργασίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ και της προϊσταμένης της ΥΣΜΑ Βασιλικής Ελευθερίου. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, τέλος, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, που θα ενισχύσει την ομάδα των μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα