«Θάλαμοι αερίων» οι πόλεις!

Σκουπίδια και καύσωνας, μια «βόμβα» για τη δημόσια Υγεία

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των σκουπιδιών, που έχουν μετατρέψει τις γειτονιές σε εστίες μόλυνσης, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών (σήμερα και αύριο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου) βρίσκονται οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, που έχουν πέσει «θύματα» του πολέμου μεταξύ κυβέρνησης και ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Ο καύσωνας διαρκείας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη επιβαρημένη κατάσταση με τα απορρίμματα, που θα παραμείνουν στους δρόμους τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο δικαστήριο

Σε δικαστικό επίπεδο, πάντως, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς, όπως έγινε γνωστό, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκλεισε την πόρτα των μονιμοποιήσεων στους ΟΤΑ, το Ειρηνοδικείο Κατερίνης αναγνώρισε τη νομιμότητα των συμβάσεων, μέχρι τις 31/12/2017, για 25 εργαζομένους στην καθαριότητα του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, υποχρεώνοντας τον δήμο να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα, καθώς και να συνεχίσει τις πληρωμές, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση.

Η κατάσταση με τα σκουπίδια στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι χαοτική, ενώ μέχρι χθες το απόγευμα πάνω από 1.500 τόνοι απορριμμάτων βρίσκονταν στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης, με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρρά να επισκέπτεται την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να διερευνήσει το ενδεχόμενο να προσλάβει ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ανυποχώρητοι, επιμένουν στη ρύθμιση του ζητήματος με νομοθετική παρέμβαση, δίχως να γίνουν απολύσεις, και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας, τουλάχιστον έως και την επόμενη Πέμπτη, αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα και αύριο, στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 29 Ιουνίου με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Κρίσιμη μέρα

«Βαρόμετρο» για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα αποφασιστεί αν θα μπει λουκέτο στους δήμους, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση.

Σκουρλέτης: Ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα και έπειτα οι προσλήψεις

Νέες, ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, προβλέπει η προσωρινή λύση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των σκουπιδιών. Με τα σκουπίδια να σχηματίζουν πλέον βουνά στους δρόμους, η κυβέρνηση -κατόπιν εορτής- αναζητεί τρόπους να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που η ίδια άφησε να δημιουργηθεί με την ολιγωρία της.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία η οποία θέλει έξι έως οκτώ μήνες περίπου. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζομένους να απασχοληθούν σε αυτό διάστημα» δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Οπως είπε, τα τελευταία 24ωρα γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλα τα δυνατά εργαλεία και ταυτόχρονα «να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επαύριο αντισυνταγματική. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι προχωρά τις διαδικασίες, με βάση, όπως σημείωσε, τα αιτήματα των δήμων για τουλάχιστον 2.500 προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα