«Λάδι στη φωτιά» από τους Τούρκους

Ζητούν και τα ρέστα μετά την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία!

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Την ώρα που ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση βγαίνει από τα ρούχα της, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να καταδικάζει την προσβολή της Αγίας Σοφίας, το καθεστώς Ερντογάν έχει το θράσος να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στην Ελλάδα και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ρίχνει λάδι στη φωτιά που άναψε με την απόφαση να γίνει προσευχή και να αναγνωστεί το Κοράνι μέσα στο σύμβολο της Ορθοδοξίας. Η επιδίωξή της να μετατρέψει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί συνεχίζει να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα τουρκική πρόκληση από τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «όλοι κρίνονται για τις πράξεις και για τις προθέσεις τους», κάλεσε την Αγκυρα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες και συνέδεσε τη συμπεριφορά της με την ευρωπαϊκή προοπτική της, σημειώνοντας ότι τέτοιες προκλήσεις «δεν βοηθούν.
«Οταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε δυστυχώς κοιτάζεις στο εσωτερικό σου και βλέπεις γείτονες. Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» ήταν το καυστικό σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Συντονισμένα πυρά κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε και η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στη γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρινα Μπόκοβα, με την οποία της ζήτησε να υπερασπιστεί την Αγία Σοφία ως πανανθρώπινο μνημείο, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης, και σημείωσε: «Σε μια περίοδο όπου ο φανατικός εξτρεμισμός στο όνομα της πίστης και οι πράξεις μίσους αυξάνονται, κάθε κυβέρνηση, όπως και η τουρκική, θα έπρεπε να προάγει τον διαθρησκειακό διάλογο. Αντίθετα, γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς και πρακτικής».

«Η Τουρκία, μια χώρα που έχει κακή σχέση με τη δημοκρατία, δεν μπορεί να κάνει σε εμάς μαθήματα δημοκρατίας. Οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία» ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν, καταγγέλλοντας την τουρκική κυβέρνηση για την προσβολή του μνημείου της Αγίας Σοφίας.
• Αλλο ρεπορτάζ για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στη σελίδα 11.

Χαστούκι από Ουάσινγκτον στην Αγκυρα

Κόλαφος στην Τουρκία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία! Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε αυστηρό ύφος κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το εξαιρετικής σημασίας μνημείο, το οποίο, όπως σημειώθηκε, «σεβόμαστε».

Μετά την προσευχή και την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία αλλά και την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και τη σύνθετη ιστορία της» είπε ο Μαρκ Τόνερ.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να μετατραπεί σε τζαμί, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία έχει μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες. Για πολλές θρησκείες. Και για αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το διατηρήσει».

Προτού υπάρξουν οι νέες αντιδράσεις από την Ελλάδα και τραβήξει το αυτί της Αγκυρας η Ουάσινγκτον, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει χθες ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε τη χώρα μας για μη σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών. «Η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή» ανέφερε στην προκλητική ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ. Προφανώς ήθελε, όπως και κατέληξε, να θίξει το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα (δεν διαθέτει η Ελλάδα, έγραψε) και να προωθήσει την αξίωση να βαπτιστεί η μουσουλμανική μειονότητα σε «τουρκική».

Χάκερ έριξαν τη «σελίδα» Τσίπρα

«Επεσε» η ιστοσελίδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα primeminister.gr το απόγευμα της Παρασκευής, με κάποιους να κάνουν λόγο για «χτύπημα» Τούρκων χάκερ. Αυτό ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι τουρκική ομάδα χάκερ, με την ονομασία Aslan Neferler Tim, ανέλαβε την ευθύνη, τονίζοντας ότι πρόκειται για απάντηση στην ελληνική αντίδραση μετά την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.
«Τσίπρα, μην εκπλήσσεσαι, μη μας κανείς να χάσουμε την υπομονή μας» απειλούσαν με ανάρτησή τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδαν, ωστόσο, ότι η ιστοσελίδα του πρωθυπουργού έγινε στόχος Τούρκων χάκερ και απέδιδαν το «σφάλμα» σε τεχνικό λάθος. Προς στιγμήν, μάλιστα, το primeminister.gr επανήλθε για λίγο και ξαναέπεσε μέχρι να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα