Κολομβία της Ευρώπης η Αλβανία

Εκθεση- κόλαφος από τον ΟΗΕ! Η γειτονική χώρα κατατάσσεται επισήμως στους πέντε μεγαλύτερους καλλιεργητές μαριχουάνας στον κόσμο

Ούτε άδικο είχε, ούτε υπερέβαλε τελικά ο τέως πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, όταν με οργή και πικρία κατηγορούσε τον νυν ηγέτη της χώρας Eντι Ράμα πως κατάντησε την Αλβανία «Δημοκρατία του χασίς», που κρατά το σκήπτρο του «χασισοβολώνα της Ευρώπης». Να που έρχεται και η επιβεβαίωση από την πλέον έγκυρη πηγή, τον ΟΗΕ, ο οποίος κατατάσσει την Αλβανία μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων καλλιεργητών μαριχουάνας στον κόσμο, μαζί με την Κολομβία, την Τζαμάικα, την Ολλανδία και την Παραγουάη!

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών για την περίοδο 2009-2014 αναφέρει πως, με βάση στοιχεία του 2014, στην Αλβανία παρήχθησαν 540 τόνοι χασίς, ενώ οι Αρχές εντόπισαν 551.414 χασισόδεντρα. Η καλλιέργεια και η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν το 2,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Αλβανίας, το υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία, που είναι και οι κύριες αγορές κατανάλωσης ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Είναι «πολλά τα λεφτά» που αποδίδει η καλλιέργεια, άρα μεγάλο το οικονομικό κίνητρο και τα έσοδα από τη διακίνηση. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, οι οποίες μόνο μέσω της λεγόμενης «βαλκανικής οδού» εξασφαλίζουν ποσά της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης έχει εξελιχθεί σε «επιδημία» που έχει πλήξει όλη την Αλβανία, εξελίσσοντας ένα προσωπικό… χόμπι σε επαγγελματική απασχόληση, αφού συνιστά έναν τρόπο εξασφάλισης ή συμπλήρωσης του εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών, σε μια χώρα φτωχή, με χαμηλά εισοδήματα και υψηλή διαφθορά.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα έχει αναγάγει το θέμα «καλλιέργεια και εμπορία χασίς» σε ζήτημα αιχμής, καταγγέλλοντας ακόμη και την προστασία φυτειών χασίς από τις δομές της αστυνομίας. Η κυβέρνηση βέβαια προσπαθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες, ωστόσο τα γεγονότα μάλλον επιβεβαιώνουν την ανεπάρκειά της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα