Τρελές ιστορίες φοροδιαφυγής σε τουριστικά μέρη

Η ταμειακή που διέγραφε τις εισπράξεις, τα ξενοδοχεία με τους κρυφούς οίκους ραπτικής για νύφες από το εξωτερικό, στις οποίες δεν έδιναν απόδειξη, και η διαφορά μεταξύ POS και εσόδων

Από τον
Ομηρο Εμμανουηλίδη

E λληνικό καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα και… φοροδιαφυγή. Η μαζική άφιξη τουριστών οδηγεί πλήθος επαγγελματιών να μηχανεύονται συνεχώς νέες μεθόδους για να αποκρύπτουν εισοδήματα. Ομως ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει εμπλουτίσει περαιτέρω τα «αντισώματα» σε σχέση με πέρυσι και αποκαλύπτει «λαβράκια». Και όπως αφηγούνται στελέχη των ελεγκτών, ακόμη και αυτοί πέφτουν από τα σύννεφα με αυτά που μηχανεύονται οι φοροφυγάδες.

Σκηνή 1η: Ονομαστή παραλιακή ψαροταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι ελεγκτές είχαν την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Ειδοποίησαν τους χάκερ (τρεις ελεγκτές εξειδικευμένοι σε συστήματα Πληροφορικής), που «έσπασαν» το λογισμικό της επιχείρησης, ανακαλύπτοντας πως αυτό είχε εντολή να διαγράφει στο τέλος κάθε μέρας τη μνήμη της ταμειακής μηχανής! Από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 18 Ιουνίου φέτος το λογισμικό είχε ακυρώσει αποδείξεις ύψους 287.000 ευρώ, με το Δημόσιο να χάνει ΦΠΑ 56.000 ευρώ. Το κατάστημα έκλεισε για δύο μέρες, επιβλήθηκε αμέσως πρόστιμο ισόποσο με την απώλεια του ΦΠΑ και άρχισε το ψάξιμο των βιβλίων σε βάθος χρόνου.

Σκηνή 2η: Ο ελεγκτής που παρουσιάστηκε σαν πελάτης πληρώνοντας στο τέλος με πιστωτική κάρτα διαπίστωσε ότι η απόδειξη της ταμειακής ήταν για το μισό ποσό από αυτό που ανέγραφε η απόδειξη από το POS. Ζήτησε και πήρε μαζί του για «περαιτέρω έρευνα» τα γραπτά αντίγραφα που εκδίδουν οι συσκευές αποδοχής πληρωμών με κάρτες και «προσκάλεσε» τον ελεγχόμενο να μεταβεί την επόμενη ημέρα με τον λογιστή του, προσκομίζοντας και τα στοιχεία για τις αποδείξεις που έκοψε τον προηγούμενο μήνα. Αποκαλύφθηκε πως οι διαφορές μεταξύ POS και ταμειακής μηχανής είχαν ξεπεράσει σε μόλις έναν μήνα τα 10.000 ευρώ.

Σκηνή 3η: Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης το εστιατόριο στις ρίζες ενός βράχου φημίζεται τόσο για τη μαγευτική θέα στο πέλαγος όσο και για τις τιμές, οι οποίες υπερβαίνουν και τα 700 ευρώ για δύο άτομα. Ωστόσο οι ελεγκτές «τρελάθηκαν» όχι από τη θέα ή τον λογαριασμό, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καν ταμειακή μηχανή και ο ΦΠΑ που είχε χαθεί ανερχόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Και οι περιπτώσεις ευρηματικότητας δεν σταματούν εδώ. Βρέθηκαν ξενοδοχεία με «κρυφούς» οίκους ραπτικής για νύφες που έρχονται από το εξωτερικό, θέλοντας να κάνουν τον υπερπολυτελή γάμο τους στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν περίπου 400 νυφικά που δεν συνοδεύονταν από αποδείξεις. Επίσης, ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων με μαύρο χρήμα, καθώς και τα… κλασικά, όπως ομπρέλες και ξαπλώστρες σε οργανωμένες παραλίες και φωτογράφοι που καλύπτουν εκδηλώσεις.

Και μπορεί, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ελεγκτές, να είναι είδος προς εξαφάνιση οι αποδείξεις στην παραλιακή ζώνη της Αττικής ή στην Κρήτη και τη Χαλκιδική, αλλά περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής εμφανίζονται μερικές φορές από το πουθενά! Πριν από λίγες μέρες σε έναν τυπικό έλεγχο σε κατάστημα με ρούχα (κινέζικα) στην Πάτρα αποκαλύφθηκε ότι ο ιδιοκτήτης καταχώριζε στα βιβλία μόλις το 1/3 των αποδείξεων της ταμειακής. Ούτε λίγο ούτε πολύ, από το 2011 έως τις αρχές του 2016 είχε κρυφτεί καθαρός τζίρος ύψους 1.800.000 ευρώ και τα πρόστιμα με τον ΦΠΑ που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 1.000.000 ευρώ. Φυσικά, το κατάστημα έκλεισε.

Για το λουκέτο στις επιχειρήσεις ενεργοποιείται από την ΑΑΔΕ η διάταξη που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση μήνα στη Βουλή και η οποία προβλέπει βαρύτερες ποινές:
■ Παραμένει το λουκέτο 48 ωρών για μη έκδοση 10 αποδείξεων ή συνολικής αξίας 500 ευρώ.
■ Σε περίπτωση υποτροπής και για πάνω από τρεις αποδείξεις ενεργοποιείται ποινή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης για 96 ώρες, δηλαδή για τέσσερις μέρες.
■ Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός δύο ετών θα επιβάλλεται λουκέτο 10 ημερών.

Ο στόχος όλων αυτών, εκτός από την είσπραξη των φόρων που κρύβονται, είναι να εμπεδωθεί, όπως και πέρυσι, η αυτοσυμμόρφωση των επαγγελματιών. Αυτή, όπως δηλώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, βοήθησε ουσιαστικά στην ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος- μαμούθ.

Το απόρρητο σχέδιο για 40.000 ελέγχους το καλοκαίρι

Μόνον τρία άτομα στην Ελλάδα έχουν στα χέρια τους το απόρρητο σχέδιο της ΑΑΔΕ με τις αναλυτικές οδηγίες για το πού και πότε θα γίνουν οι έλεγχοι.
Το συγκεκριμένο σχέδιο απεστάλη στα άτομα αυτά με απόλυτη μυστικότητα και με ειδικούς κωδικούς για να μην παραβιαστεί και ειδοποιηθούν εκ των προτέρων οι δυνάμει ελεγχόμενοι.

Εως το τέλος του Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 40.000 έλεγχοι συνολικά σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς (κυρίως σε Αιγαίο και Αργοσαρωνικό), τους 35.000 από οποίους θα αναλάβουν στελέχη εφοριών και τους υπόλοιπους 5.000 άνδρες από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
Ολοι οι ελεγκτές καθώς και οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ μετείχαν αυτόν τον μήνα σε ειδικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο για να πάρουν οδηγίες για τους ελέγχους, ενώ αύριο θα διεξαχθεί ένα δεύτερο, σε συνεργασία της ΑΑΔΕ με το Ινστιτούτο Επικοινωνίας της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιριών, στο οποίο ειδικοί επικοινωνιολόγοι θα δώσουν οδηγίες για αντιμετώπιση περιπτώσεων κρίσης (π.χ. άρνηση ελέγχου κ.λπ.).

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα