Αλβανία: Νίκη Ράμα σε κάλπες βίας και νοθείας

Τρόμος, βία και καταγγελίες για νοθεία χαρακτήρισαν τις χθεσινές αλβανικές εκλογές, που σημαδεύτηκαν επίσης από τα υψηλά ποσοστά αποχής, τα οποία οδήγησαν στην παράταση της εκλογικής διαδικασίας για μία ώρα. Νωρίτερα ένα αιματηρό επεισόδιο με τραυματισμό ψηφοφόρου από πυροβόλο όπλο προκάλεσε αναστάτωση. Τα αποτελέσματα δεν είχαν γίνει ακόμα γνωστά αργά χθες το βράδυ, με την ελληνική μειονότητα να προσδοκά ότι θα καταφέρει τελικά να εκλέξει δυο βουλευτές. Ωστόσο, με βάση exit poll που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, αργά το βράδυ το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα εμφανίζεται ως ο νικητής των εκλογών με ποσοστό 45% έως 49%.

Η χαμηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία οδήγησε στην απόφαση οι κάλπες να παραμείνουν ανοιχτές έως τις 8 το βράδυ. Νωρίτερα στην περιοχή Λέζα, που βρίσκεται βόρεια των Τιράνων, ομάδα ενόπλων πυροβόλησε μέλος του κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης. Ο ιδρυτής της παράταξης Ιλίρ Μέτα (ο οποίος έχει εκλεγεί από το Κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Απριλίου) κατήγγειλε ότι οι δράστες του αιματηρού επεισοδίου είναι μέλη συμμοριών, που κάνουν εμπόριο ναρκωτικών και ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, με τον οποίο ωστόσο ο ίδιος και το κόμμα του συγκυβέρνησαν στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο.

Ακόμα μία φορά η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία συνοδεύτηκε από κλίμα καχυποψίας για εκτεταμένη νοθεία, με το υπουργείο Εσωτερικών να εκδίδει και ανακοίνωση, στην οποία γινόταν λόγος για αύξηση των κρουσμάτων εξαγοράς ψήφων, παρά τα αυστηρά νομικά μέτρα που ελήφθησαν προεκλογικά.

Οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων διατυπώθηκαν κατά κύριο λόγο από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης, το οποίο κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τα φαινόμενα εξαγοράς ψήφων. Με κατηγορίες για νοθεία και προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος απάντησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δυναμιτίζοντας το κλίμα έως την τελευταία στιγμή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα