Τρεις βουλευτές εξέλεξε η μειονότητα στην Αλβανία

Τρεις βουλευτές εκλέγει η ελληνική μειονότητα στις αλβανικές εκλογές που αναδεικνύουν νικητή τον Εντι Ράμα και πιθανότατα με αυτοδυναμία, αλλά με βασικό χαρακτηριστικό την αποχή ρεκόρ στη μετά Χότζα εποχή (έφτασε στο 45%). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με καταμετρημένο το 44% των ψήφων ως χθες το βράδυ λάμβανε ποσοστό 51,63%, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζίμ Μπάσα ήταν δεύτερο με ποσοστό 29,31% και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης του Ιλίρ Μέτα με ποσοστό 15,36%.

Στα τρία αυτά κόμματα η ελληνική μειονότητα εξέλεξε, όπως προέκυπτε από τα αποτελέσματα μέχρι αργά χθες, από έναν βουλευτή. Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα εκλέγεται ο Ανδρέας Μάρτος στην Αυλώνα, με το Δημοκρατικό Κόμμα ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες (είχε την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος) στο Αργυρόκαστρο και με το κόμμα του Ιλίρ Μέτα, επίσης στην περιοχή του Αργυροκάστρου, ο Βαγγέλης Τάβος.

Το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων στις εκλογές αυτές ωστόσο ήταν πολύ χαμηλό. Στη Χειμάρρα ήταν μόλις 31% όσο και στον δήμο Δρόπολης, που αποτελείται από Ελληνες ψηφοφόρους. Στον δήμο Φοινίκης, ο οποίος κατοικείται επίσης από Ελληνες, η συμμετοχή ήταν μόλις 21%. Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς ανέφερε στη «δημοκρατία» ότι το αποτέλεσμα στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές «δεν είναι το καλύτερο για τη μειονότητα» και σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη Βουλή μπήκε το κόμμα των Τσάμηδων σημείωσε ότι προκαλεί προβληματισμό αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Η Αλβανία πάντως συνεχίζει να προκαλεί με αλυτρωτικού χαρακτήρα ενέργειες. Στην κεντρική πλατεία των Τιράνων τοποθέτησε λίθους προερχόμενες από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων η περιοχή των Φιλιατών στη Θεσπρωτία.+

Το γεγονός καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνει ότι η αλβανική κυβέρνηση απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα