Κυριάκος: Η κρίση έδειξε τα όρια του λαϊκισμού!

Aισιόδοξος ότι «η χώρα μας θα ξανανθήσει» και ότι οι Ελληνες «θα τα καταφέρουμε και πάλι» εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα «Προκλήσεις ανασυγκρότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε στις «αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε μια μικρή χώρα της Δύσης, όπως η Ελλάδα»: α) την παροχή τεχνογνωσίας και την προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης, όπως έκανε το Σχέδιο Μάρσαλ, β) την ιδιοκτησία του προγράμματος και γ) τη συναίνεση του λαού μας στην προοπτική της αλλαγής.

«Πιστεύω ότι αυτές οι τρεις προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να ξεφύγουμε από τη σημερινή κρίση. Η κρίση μάς έκανε όλους πιο ώριμους. Μας έδειξε τα όρια του λαϊκισμού ή, μάλλον, το δραματικό αδιέξοδο όπου αυτός οδηγεί. Από πλευράς αξιών, μεταρρυθμίσεις που πριν από χρόνια αποτελούσαν ταμπού γίνονται πλέον αποδεκτές από την πλειονότητα των Ελλήνων ως αναγκαίο στοιχείο για να περάσουμε τη γέφυρα προς το μέλλον» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η σημασία του Σχεδίου Μάρσαλ εξαντλήθηκε στην παροχή κονδυλίων». Επισήμανε δε ότι «τα προβλήματα της Ευρώπης του 1947 δεν ήταν μόνο οικονομικά. Ηταν επίσης πολιτικά και ψυχοκοινωνικά».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην παρέμβασή του ανέφερε ότι «και τότε και τώρα η καλή συνεργασία μας με την Ελλάδα βασίζεται σε δύο πυλώνες: στις κοινές δημοκρατικές αξίες μας και στην πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας».

Μητσοτάκης: «Η βία προέρχεται από την Αριστερά»

Την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico, ενώ υποστήριξε ότι «υπάρχει ακόμη “λίπος” στο Δημόσιο, παρά τις περικοπές θέσεων εργασίας».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει επαναφέρει μία μακρά ελληνική παράδοση πελατειακών πρακτικών και παραχωρεί θέσεις εργασίας στο Δημόσιο σε πολιτικούς συμμάχους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι προτεραιότητες του προέδρου της Ν.Δ. είναι:

• Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κατηγορεί, όμως, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει δεσμευτεί σε καμία σημαντική μεταρρύθμιση, ενώ ανατρέπει μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, με λαμπρότερο παράδειγμα αυτό της εκπαίδευσης.

• Η αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Λίγο περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος».

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Ιουνίου, δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο επιμένει στη μείωση της φορολογίας.
Σημείωσε ότι «θα διατηρούσα ένα πρωτογενές πλεόνασμα, μικρότερο όμως του 3,5%», ποσοστό στο οποίο συμφώνησε ο πρωθυπουργός στις 15 Ιουνίου και το οποίο ο ίδιος θεωρεί υπερβολικό.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η βία προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια και απέδωσε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, «που εξέθρεψε μια κουλτούρα μίσους όταν ήταν στην αντιπολίτευση και δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για αυτή τη βία όσο κυβερνά».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα