Σε εγρήγορση η Εκκλησία για τα Θρησκευτικά

Τον έλεγχο των βιβλίων πριν από την έκδοση επιθυμεί η Ιεραρχία, που διαπιστώνει κλίμα συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στην Εκκλησία για τα Θρησκευτικά. Η Ιεραρχία αποφάσισε να συνεχίσει τον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, παραμένοντας σε εγρήγορση, διότι εκτιμά πως κερδήθηκε μόνο μια μάχη, καθώς το επόμενο καθοριστικό βήμα είναι η συγγραφή των νέων βιβλίων για το μάθημα, που θα εισαχθούν το σχολικό έτος 2018. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε ικανοποιημένος που εγκρίθηκαν οι περισσότερες από τις αλλαγές που ζήτησε η Εκκλησία. Δεν ξέχασε όμως τον Νίκο Φίλη, αφήνοντας αιχμές για τη συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Οπως είπε ο κ. Ιερώνυμος: «Αλλα ανεκοίνωσε η επίσημη σύσκεψις (σ.σ.: τον Οκτώβριο του 2016) και άλλα υπεστήριξε και υποστηρίζει ο τότε υπουργός μέχρι σήμερα («κυριακάτικη δημοκρατία» 11/6/2017) λέγοντας “εγώ μπορεί να έφυγα, τα νέα Θρησκευτικά έμειναν”».

Ενδεικτική της ικανοποίησης που επικρατεί στην Ιεραρχία ήταν η δήλωση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου ότι «για πρώτη φορά στο μάθημα των Θρησκευτικών η Εκκλησία γίνεται συνομιλητής του υπουργείου», υπενθυμίζοντας το παράδειγμα «του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος, με τη σύμφωνη γνώμη της Συνόδου, είχε συντάξει επιστολή, στην οποία είχε όλη την κριτική και ουσιαστικά απέρριπτε τα βιβλία που υπήρχαν μέχρι τότε. Πρέπει να σας πούμε με πολλή λύπη ότι διαπιστώσαμε ότι ουδέποτε ελήφθη υπόψη αυτή η επιστολή, καθότι τα βιβλία είχαν σταλεί στην Εκκλησία αφού είχαν τυπωθεί».

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Ιγνάτιο, τώρα «η Εκκλησία συνομιλεί με το υπουργείο, κάνει παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών, έγιναν δεκτές ως επί το πλείστον και βεβαίως έχει τη διαβεβαίωση ότι θα δει τα βιβλία πριν τυπωθούν». Η επιτροπή από τους μητροπολίτες Υδρας Εφραίμ, Μεσογαίας Νικόλαο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο θα διατηρηθεί προκειμένου να επιτηρεί τη συγγραφή των σχολικών βιβλίων και να εγκρίνει το δογματικό περιεχόμενο των νέων συγγραμμάτων προτού αυτά τυπωθούν.

Οι τόνοι στη συνεδρίαση, που είχε αρκετές απουσίες, ήταν χαμηλοί και η μόνη ένταση φέρεται ότι ήταν αυτή ανάμεσα στους μητροπολίτες Υδρας και Καισαριανής για τη διατύπωση του ανακοινωθέντος. Η πιο ηχηρή απουσία ήταν του Αιγιαλείας Αμβροσίου, που άφησε αιχμές λέγοντας: «Αρνούμαι να συμμετάσχω στην παρούσα Σύνοδο της Ιεραρχίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας! Δεν επιθυμώ να συμπράξω στην προδοσία της Ορθοδοξίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα