Περνά στη Δικαιοσύνη ο φάκελος του Γιάννου

Πόρισμα Προανακριτικής: Σε ποινικό δικαστήριο για «ξέπλυμα χρήματος» τον στέλνει η Βουλή 

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Τίτλοι τέλους για την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τα Εξοπλιστικά, που διερεύνησε τυχόν ποινικές και άλλες ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας επί ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου για τα αδικήματα της απιστίας προς το Δημόσιο και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το κοινό πόρισμα της επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μεν αδίκημα της απιστίας προς το Δημόσιο, ακόμα και αν έχει τελεστεί από τον πρώην υπουργό, έχει παραγραφεί, ενώ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αρμόδια να ερευνήσει αν τελέστηκαν ή όχι αξιόποινες πράξεις είναι η Δικαιοσύνη.

Το κοινό πόρισμα προσυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ., η Ν.Δ., η Ενωση Κεντρώων και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία ωστόσο προσάρτησε τη δική της διατύπωση. Αντίθετα, το Ποτάμι ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου από την Προανακριτική Επιτροπή, το ΚΚΕ παρουσίασε δικό του πόρισμα, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκε να παραδώσει το δικό της πόρισμα σήμερα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος θα παραδώσει σήμερα το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα ορίσει την ημερομηνία που θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τα αποτελέσματα της τρίμηνης έρευνας.

Συνέχεια της έρευνας

Οσο για τους φακέλους της δικογραφίας, αυτοί θα επιστραφούν άμεσα στη Δικαιοσύνη, η οποία καλείται πλέον να συνεχίσει την έρευνα για το θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι «υπήρχε πολιτική υποχρέωση να ερευνήσει ένα πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν τρεις τελεσίδικες καταδίκες», ενώ βουλευτές της Ν.Δ. που μετείχαν στην επιτροπή υπενθύμιζαν τις σοβαρές επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει η αξιωματική αντιπολίτευση όταν η κυβερνητική πλειοψηφία είχε καταθέσει την πρόταση σύστασης προανακριτικής. «Ακόμα και πριν από μερικές μέρες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο έλεγε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διαφθορά, όπως αυτό που κάνουμε στα εξοπλιστικά με τον κ. Παπαντωνίου, εμείς διατυπώσαμε επιφυλάξεις, νομικές και συνταγματικές» σημείωναν οι βουλευτές της Ν.Δ.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η Προανακριτική Επιτροπή αναφέρεται ότι «η Βουλή οδηγεί τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις, σε μια διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου» και καταλήγει ότι «το πόρισμα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα