Κυπριακό: «Νάρκες» από ΟΗΕ

Η ελληνική πλευρά πέτυχε την απόσυρση εγγράφου του Αϊντε με φιλοτουρκικές θέσεις

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Ρ ήξη με το «καλημέρα» σημειώθηκε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα για το Κυπριακό, λόγω της πρόχειρης και ύποπτα προνομιακής στάσης υπέρ της Τουρκίας από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. Μετά την έντονη αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Αϊντε αναγκάστηκε να αποσύρει το έγγραφο που θα αποτελούσε τη βάση της διαπραγμάτευσης στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

«Ο ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Αϊντε μετά την απόδειξη της μονομέρειάς του» έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά την άφιξή του στο θέρετρο της Ελβετίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός του Ελληνα υπουργού, υπήρξε εντονότατη αντίδραση και από την κυπριακή πλευρά, η οποία είχε άλλωστε «κοκκινίσει» με παρατηρήσεις το κείμενο Αϊντε.

Την απόσυρση του εγγράφου ανακοίνωσε επίσημα ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος που το συνέταξε, αναφέροντας ότι «τα Ηνωμένα Εθνη προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα κοινό έγγραφο που θα αποτελούσε οδηγό για αυτή τη διάσκεψη, αλλά από τη στιγμή που οι δύο πλευρές νιώθουν ότι δεν έχουμε κοινό έγγραφο θα αρχίσουμε από εκεί όπου έμεινε η συζήτηση στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν».

Δείπνο εργασίας

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε δείπνο εργασίας με όλους τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη και σήμερα το πρωί θα αρχίσουν επί της ουσίας των κεφαλαίων οι διαπραγματεύσεις. Παρά τις «καλές προθέσεις», ωστόσο, που εκφράζονται από τον ΟΗΕ και τη Βρετανία (Αντόνιο Γκουτέρες και Τερέζα Μέι) για την επίλυση του Κυπριακού, οι δύο πλευρές φέρεται ότι παίζουν έναν ύποπτο ρόλο, υπέρ των τουρκικών θέσεων, όπως και ο προεδρεύων της διάσκεψης, που είναι Αμερικανός.

Ο ρόλος του κ. Αϊντε έχει καταγγελθεί από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη, μέσω του Μπόρις Τζόνσον, φέρεται ότι έχει αλλάξει στάση το τελευταίο διάστημα και, μετά την ισορροπία που τηρούσε στη «Γενεύη 1», τώρα στρέφεται προς τις τουρκικές θέσεις. Οσον αφορά τον προεδρεύοντα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και σε ιδιωτικές επαφές φέρεται ότι έχει καταφερθεί εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας όσον αφορά το Κυπριακό.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι, πάντως, κάλεσε τις δύο πλευρές να προσέλθουν με ειλικρίνεια στις διαπραγματεύσεις και συνέδεσε ευθέως τη λύση του Κυπριακού με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα