Η ιστορία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (1924-2016) σε ένα λεύκωμα

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της λαμπρής πορείας του, από την ημέρα της ίδρυσής του έως το περασμένο έτος, ξεδιπλώνονται στις 271 σελίδες του «Ιστορικού Λευκώματος 1924-2016» του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Το πολυτελές λεύκωμα του ΙΣΑ αποτυπώνει την πολυσχιδή δράση των μελών του εδώ και εννέα δεκαετίες, φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του συλλόγου, αναδεικνύει την πολύτιμη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και φέρνει στο φως σπάνια ντοκουμέντα από την «ταραγμένη» δεκαετία του 1920, την περίοδο της Κατοχής, αλλά και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. 

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 34 κεφάλαια και αφηγείται την ιστορία του ΙΣΑ, ξεκινώντας από την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Δ.Σ., με πρόεδρο τον Εμμανουήλ Κυταριόλο, στις 9 Μαΐου 1924. 

Στις επόμενες σελίδες φιλοξενούνται δεκάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, επιστολές, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ιστορικές αποφάσεις, που σφράγισαν την πορεία του συλλόγου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τελετή εγκαινίων των πρώτων γραφείων του ΙΣΑ, στις 20 Απριλίου 1928, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, στην οικονομική δυσχέρεια της περιόδου 1936-1938, στον έρανο για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού το 1940, καθώς και στο σπουδαίο έργο του συλλόγου στα χρόνια της Κατοχής (συσσίτια, ίδρυση καταφυγίων επείγουσας περίθαλψης κ.λπ.), για το οποίο βραβεύθηκε το 1947 από την Ακαδημία Αθηνών. 

«Προχωρήσαμε στην έκδοση του “Ιστορικού Λευκώματος” για να τιμήσουμε ξεχωριστά κάθε ιατρό, που ασκούσε και ασκεί με αυταπάρνηση το ιατρικό λειτούργημα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Η επίσημη παρουσίαση του λευκώματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19.30, στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στο Κολωνάκι.

Γερ. Κόντος

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα