Πανελλαδικές: Σήμερα οι βαθμολογίες που θα κρίνουν τις βάσεις

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Εφτασε η ώρα της αλήθειας για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς σήμερα αναρτώνται στα σχολεία οι βαθμολογίες. Οι βαθμολογικές επιδόσεις αποτελούν έναν κρίσιμο δείκτη, που φανερώνει πώς αναμένεται να διακυμανθούν οι τάσεις των βάσεων, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται οι επιθυμίες των υποψηφίων αλλά και η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα σχολεία σε όλη τη χώρα μετά τις 11 το πρωί, ενώ θα είναι προσβάσιμες και ηλεκτρονικά με τους κωδικούς των υποψηφίων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας τα βαθμολογικά στοιχεία για τους υποψηφίους από τη Λέσβο και τη Χίο θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Προβλέψεις

Επειδή δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, ωστόσο από τη γενική εικόνα που έχουν αποκομίσει βαθμολογητές φαίνεται ότι θα υπάρξει πτωτική πορεία. Αιτία τα θέματα, καθώς σε όλα τα μαθήματα ήταν δομημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ξεχωρίσουν οι κακοί από τους μέτριους και τους άριστα προετοιμασμένους υποψηφίους.

Βαρόμετρο εκτιμάται ότι θα είναι τα Μαθηματικά της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, όπου αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τη διακύμανση των βάσεων.

Στη «δημοκρατία» μίλησε ο Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, και έδωσε μερικές γενικές εκτιμήσεις για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις.

Στο 1ο πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Βαφειαδάκη, φέτος αναμένεται συνολικά μια ελαφρά κάμψη των επιδόσεων των υποψηφίων, που εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει και πτώση στις βάσεις των δημοφιλών σχολών του πεδίου όπως στις τρεις Νομικές Σχολές.

Η μεγαλύτερη διακύμανση αναμένεται να παρουσιαστεί στο 2ο πεδίο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, αναμένεται σημαντική πτώση, που θα ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω. Τα πολύ απαιτητικά θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις βαθμολογικές προσδοκίες ακόμα και άριστων υποψηφίων, κάτι που σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς θα έχει επίπτωση στην εικόνα των βάσεων στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές.

Στο 3ο πεδίο των Σχολών Υγείας, λόγω των δύσκολων θεμάτων στη Βιολογία, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων, αλλά όχι τόσο μεγάλη όπως στις Πολυτεχνικές Σχολές. Μάλιστα, ο Γιάννης Βαφειαδάκης δεν αποκλείει την πιθανότητα η βάση στην Ιατρική Αθηνών να χάσει το ψυχολογικό όριο των 19.000 μορίων.

Η εικόνα στο 4ο πεδίο των Παιδαγωγικών Σχολών μάλλον θα είναι αντίστροφη από αυτή των άλλων πεδίων, καθώς αναμένονται αυξομειώσεις των βάσεων κυρίως λόγω μεγάλου αριθμού υποψηφίων.

Στο 5ο πεδίο των Οικονομικών Σχολών ο κ. Βαφειαδάκης εκτιμά ότι θα εντοπιστούν σημαντικές μειώσεις επιδόσεων, καθώς τα θέματα και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το πεδίο ήταν πολύ δύσκολα.

Εξάλλου, στις Στρατιωτικές Σχολές και στις ακαδημίες της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι συγκρατημένη, καθώς συγκεντρώνουν την προτίμηση πολλών υποψηφίων, λόγω της επαγγελματικής εξασφάλισης.

Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Ο υπολογισμός των μορίων βασίζεται μόνο στον γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων. Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των τεσσάρων πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α, Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των δύο μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των τεσσάρων πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α, Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των δύο μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα