Η Frau Μέρκελ στήνει «μπλοκ» της Ευρώπης κατά του Τραμπ

Συναντάται με ηγέτες για να αντιμετωπίσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην επικείμενη (θυελλώδη, όπως φαίνεται) Σύνοδο του G20

Από τη
Θεανώ Καρούτα 

Μ ε το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο του G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στις 7 και τις 8 Ιουλίου και η οποία αναμένεται θυελλώδης, λόγω της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ισχυρού ευρωπαϊκού «μπλοκ» κατά του Αμερικανού προέδρου.

Προς χάριν αυτής της προετοιμασίας, είχε χτες στο Βερολίνο σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Τερέζα Μέι, ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τους ηγέτες της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Σειρά πήραν εν συνεχεία μερικοί εκ των επικεφαλής θεσμών της Ε.Ε., ενώ ενδεικτική του κλίματος των συνομιλιών είναι η δήλωση της καγκελαρίου πως «η πίεση που βαραίνει τους Ευρωπαίους εδώ και χρόνια να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο».

Γεγονός είναι πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τα περισσότερα θέματα που παραδοσιακά συζητιούνται σε τέτοιες συνόδους, αφήνοντας την Ευρώπη μόνη είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για το εμπόριο, την αναπτυξιακή βοήθεια και την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο επιδιώκει να διασφαλίσει πως στο Αμβούργο θα υπάρχει ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο. Διπλωματικές πηγές, πάντως, εκτιμούν πως οι προπαρασκευαστικές εργασίες του G20 για τη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος θα είναι αυτή τη φορά πολύ δύσκολες.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον πως επιχειρεί το σαμποτάζ της Συνόδου και, αναφερόμενος στη «μίνι» σύνοδο που συγκάλεσε η Μέρκελ, είπε πως «δεν υπάρχει αντιαμερικανική στρατηγική και, σίγουρα, όχι από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, όμως υπάρχουν Αμερικανοί που σχεδιάζουν μια πολιτική κατά της Ευρώπης και κατά της Γερμανίας». Το Βερολίνο δεν έκρυψε την έκπληξή του, άλλωστε, που ο Τραμπ θα επισκεφτεί την Πολωνία προτού μεταβεί στο Αμβούργο, όπου θα παραστεί σε μια σύνοδο των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, πολλές χώρες της οποίας αμφισβητούν τη γραμμή της Μέρκελ αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία.

Προειδοποίηση Γερμανίας σε Ερντογάν

Με μια λιτή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ γνωστοποίησε στην Αγκυρα πως το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει στον Ερντογάν να μιλήσει σε οπαδούς του στο Αμβούργο κατά την επίσκεψή του για το G20. «Το περιεχόμενο των ομιλιών του Ερντογάν δεν συνάδει με την πολιτική κουλτούρα της χώρας μας» είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ και μαζί του συντάχθηκαν ο Μάρτιν Σουλτς και η επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα