Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

Τελικά, η αρχαία ελληνική γραμματεία αποδεικνύει άλλη μια φορά τη διαχρονία της και γιατί σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου τη διδάσκονται, ενώ πολλοί ηγέτες του πλανήτη (πλην Ελλάδος) τη θεωρούν θησαυρό ανεκτίμητο και πυξίδα πορείας των επιλογών τους. Θα διηγηθώ εισαγωγικά, σε όσα ακολουθήσουν, τον διάλογο που φέρεται ότι είχε ο Κροίσος με τον Σόλωνα.

Ο Kροίσος ήταν o τελευταίος βασιλιάς της Λυδίας, γιος του Αλυάττη και γνωστός για τα αμύθητα πλούτη του, που γίνονταν όλο και περισσότερα. Υπέταξε όλα τα έθνη ανάμεσα στο Αιγαίο Πέλαγος και στον ποταμό Αλυ, καθιστώντας έτσι φόρου υποτελείς τους Ελληνες της Μικράς Ασίας.

Ο ίδιος πίστευε πως ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Ωσπου μια μέρα συναντήθηκε με τον Σόλωνα, τον οποίο ρώτησαν ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Σόλων αρνήθηκε να κατονομάσει τον Κροίσο, προειδοποιώντας τον με τη φράση: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, «μη μακαρίζεις κανέναν πριν από το τέλος του» ή «μη βγάζεις συμπεράσματα πριν από το τέλος». Τα λόγια του σοφού αποδείχτηκαν προφητικά για τον Κροίσο, αλλά και για την ιστορία που θα σας διηγηθούμε. Στην Ελλάδα υπήρξε ένας πρωθυπουργός (1996-2004), ο Κώστας Σημίτης, που θεώρησε τον εαυτό του τον ευτυχέστερο όλων, μια και κατάφερε να μακροημερεύσει στην πρωθυπουργία επιχειρώντας να περάσει ως εργατικός, εκσυγχρονιστής, σοβαρός, άσπιλος και αμόλυντος, παρά όσα γίνονταν πίσω από το παραβάν.

Μέχρι και τη φράση «καταλληλότερος» είχαν ανακαλύψει οι δημοσκοπικοί θαυμαστές του για να καλλιεργήσουν τον μύθο του. Ο άνθρωπος που έδειχνε να πάσχει από ανθρωποφοβία, που εκδηλωνόταν μεταξύ άλλων και με μια σειρά από σαρδάμ, κατάφερνε με αυτόν τον τρόπο να περνά λάθρα από κάθε σκάνδαλο, μικρό και μεγάλο, της εποχής του. Μόνο η συγχωρεμένη η Μαλβίνα (Κάραλη) τον είχε καταλάβει από τότε, γι’ αυτό ίσως την κυνήγησαν όσο κανέναν άλλο οι σημιτάνθρωποι. Και να που έσκασε η «βόμβα» για τον κ. Σημίτη. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς έχουν μπει πλέον οι καταγγελίες πρώην κορυφαίου στελέχους γαλλικής εταιρίας, σύμφωνα με τις οποίες αφήνονται υπόνοιες χρηματισμού ακόμη και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την υπογραφή της σύμβασης του C4Ι (για τους Ολυμπιακούς Αγώνες).

Η Εισαγγελία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άνοιξε προ ολίγων ημερών δικογραφία έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Σύμφωνα με αυτήν, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της από το 2006 κατάθεση ενώπιον των γαλλικών εισαγγελικών Αρχών του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην προέδρου της εταιρίας Thales Engineering & Consulting, η οποία ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Ζοσεράν είχε ισχυριστεί -πέραν των καταγγελιών του για παράνομες πληρωμές στον τότε υπουργό Αμυνας για τις φρεγάτες- ότι ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας που αντιπροσώπευε την Thales στην Ελλάδα είπε πως έχασαν τη σύμβαση για το σύστημα C4I που αφορούσε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επειδή η ανταγωνίστρια εταιρία Saic υποστηριζόταν από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ την περίοδο 2001-2009 Ντικ Τσέινι.

Επιπλέον, ο αντιπρόσωπος είχε υποστηρίξει ότι «χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό». Εν ολίγοις, έβαλε στο «κάδρο» τον Κώστα Σημίτη, επί πρωθυπουργίας του οποίου υπεγράφη η σχετική σύμβαση. Η συγκεκριμένη κατάθεση περιλαμβάνεται στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν οι γαλλικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τυχόν διαφθορά στη γαλλική εταιρία.

Δεν ξέρουμε εάν ο κ. Σημίτης έχει ή όχι εμπλοκή στην υπόθεση. Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης και κανενός άλλου. Αλλά να, μου ήρθε η εικόνα της Μαλβίνας να μαθαίνει τα νέα και με τα «γελαστά και λαμπερά» μάτια της να λέει με τον μοναδικό της εκείνο τρόπο το «κατάρα στο λαδέμπορα».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα