Βάζουν τους «φοιτητοπατέρες» διά… νόμου στα πανεπιστήμια!

Από τον

Αντώνη Τριανταφύλλου

Την προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων, που ψηφίζουν μέσα στο καλοκαίρι -κατά προτίμηση από τα θερινά τμήματα της Βουλής- τα χαρακτηριζόμενα επικίνδυνα ή «ευαίσθητα» νομοσχέδια, θα ακολουθήσει το υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση του νόμου πλαισίου για τα πανεπιστήμια.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το τελικό κείμενο, προκειμένου να περάσει από έλεγχο συνταγματικότητας, να συζητηθεί από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων και, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, να δρομολογηθεί η ψήφισή του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση αλλά και οι επισημάνσεις των πανεπιστημίων και των φορέων της εκπαίδευσης, το κείμενο του νομοσχεδίου δεν ξεφεύγει από τη λογική που είχε χαράξει ευθύς εξαρχής το υπουργείο Παιδείας.

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές από το προσχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου. Το άσυλο ως γραφειοκρατική διάταξη παραμένει, όπως οι διατάξεις για τις εκλογές των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Μάλιστα, στα πανεπιστήμια με περισσότερα από 20 τμήματα ή με εγκαταστάσεις σε περισσότερες από τρεις πόλεις θα μπορεί να εκλεγεί και τέταρτος αντιπρύτανης.

Επίσης, επανέρχονται στη διοίκηση των ιδρυμάτων οι «φοιτητοπατέρες» με ποσόστωση 10%. Παρά τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας διατήρησε τις αλλαγές στα μεταπτυχιακά, «ψαλιδίζοντας» τα δίδακτρα, που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ιδρύματα, αυξάνοντας όμως το κόστος των μεταπτυχιακών, ενώ περικόπτονται και οι πολλαπλές αμοιβές των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρατηρήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους ΕΛΚΕ, τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας που υπάρχουν για να διαχειρίζονται τη χρηματοδότηση της έρευνας. Με το νομοσχέδιο επιχειρείται οι ΕΛΚΕ να μετατραπούν σε «κουμπαρά» για την πληρωμή ανελαστικών δαπανών των ανώτατων ιδρυμάτων, δηλαδή για υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρηση και φύλαξη. Επιπλέον, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος, που θα αντικατασταθούν από τα περιφερειακά συμβούλια.

Μια ουσιαστική αλλαγή, την οποία επιθυμούν και οι πρυτανικές Αρχές, είναι η ενίσχυση του ρόλου της Συγκλήτου, καθώς προβλέπεται ότι για όλα τα θέματα στο εσωτερικό του ΑΕΙ θα πρέπει να υπάρχουν έγκριση και απόφασή της.

«Μούδιασμα»

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή προκάλεσε «μούδιασμα» στις πρυτανικές Αρχές και στους πανεπιστημιακούς. Οι πρυτάνεις θα συνεδριάσουν εκτάκτως το ερχόμενο Σάββατο και ζήτησαν να προσέλθει στη συνεδρίαση και ο υπουργός Παιδείας. 

Τέλος το 4ο επιστημονικό πεδίο

Τέλος στο 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου είχαν ενταχθεί οι παιδαγωγικές σχολές και τα τμήματα, φέρνει το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, με τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακαθοριστούν τα επιστημονικά πεδία από το νέο σχολικό έτος και στο εξής τα τμήματα που κατατάσσονταν στο πεδίο αυτό θα εντάσσονται σε όλα τα υπόλοιπα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την προσέλκυση υποψηφίων υψηλού επιπέδου στις επιστήμες της αγωγής.

Με την αλλαγή αυτή τα πεδία θα είναι τα εξής: 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής, 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους εξής εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε επιστημονικού πεδίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην ομάδα προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα